Startsida - Nyheter

Unik kraftsamling för lika lön

Seminariet arrangerades av Sveriges Kvinnolobby, som också är initiativtagare till 15:51-rörelsen. Under våren har rörelsen spridit sitt budskap om lön hela dagen framför allt via sociala medier.

15:51-rörelsen rymmer allt från Kristdemokratiska kvinnoförbundet till Feministiskt Initiativ; en rad kvinnoorganisationer samt fackförbund för både arbetare och tjänstemän.

Rörelsen är inte överens om allt, men har enats om att det envisa lönegapet mellan kvinnor och män är ett strukturellt problem som ska bort.

– 1985 hade kvinnor 85 procent av mäns lön och sedan har det stått stilla, konstaterade Wanja Lundby Wedin, LO:s ordförande.

Det som rörelsen samlas kring är en protest mot att kvinnor jobbar gratis efter 15:51, medan män får betalt till klockan 17. De angivna tiderna ska illustrera löneskillnaden mellan kvinnor och män, som nu ligger på 14,3 procent.


Jobbar gratis

Även om 15:51 är en symbolisk tidpunkt (endast var tredje kvinna har sin normala arbetstid måndag-fredag 9-17) är poängen att kvinnor som grupp jobbar gratis 1 timme och 9 minuter varje dag medan män får betalt för all den tid de jobbar.

I förlängningen blir det stora summor. Under ett 45-årigt yrkesliv handlar det om drygt 2,3 miljoner kronor som kvinnor går miste om i lön. De 2,1 miljoner sysselsatta kvinnorna i Sverige tjänar på ett år 111 miljarder mindre än männen.

Många framhöll under seminariet att löneskillnaderna hänger samman med att kvinnors arbete värderas lägre än mäns. Men det räcker inte med ett sådant konstaterande, ansåg Josefin Brink, vice ordförande för Vänsterpartiet.

– Om det bara handlade om värderingar skulle problemet redan vara löst. Det handlar om pengar och makt, sade hon.

De politiker som till exempel vill höja offentliganställda kvinnors löner får se till att satsa pengar på det, menade Brink, och påpekade att alliansregeringens skattesänkningar på 100 miljarder hade kunnat räcka en bit på vägen.

Flera av seminariedeltagarna menade att gapet mellan kvinnors och mäns löner har ökat under alliansregeringen. Det höll inte Liberala kvinnors ordförande Bonnie Bernström med om. Men enligt färska siffror som Vänsterpartiet låtit Riksdagens utredningstjänst ta fram har gapet mellan kvinnors och mäns årsinkomst ökat med 17 479 kronor, rapporterar Dagens Arena. I en intervju med samma tidning säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (M) att hon tror att inkomstgapet kommer att minska med tiden. Hon sätter sin tilltro till bättre tillväxt.


Heltid och fast jobb

Bland de förslag som framfördes på 15:51-rörelsens seminarium lät det annorlunda. Såväl politiker som fackliga företrädare framhöll en förändrad föräldraförsäkring med utökat antal pappamånader som en nyckelfråga. Många var också eniga om att rätt till heltid är en viktig pusselbit.

Handels och Kommunal förespråkade jämställdhetspotter som en liten om än viktig åtgärd för att höja lågavlönade grupper. Samtidigt löser dessa inte alla problem.

– Viktigast är att få till fler heltider och fasta jobb, sade Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Akademikerförbundet SSR och Vision ville se fler lönekartläggningar med bättre uppföljning. Vision, Lärarförbundet och Vårdförbundet förespråkade individuella löner. IF Metall ville se bättre möjligheter till kompetensutveckling för kvinnor, TCO förespråkade barndagar och Lärarförbundet genussatsningar på skolan.

S-kvinnors ordförande Lena Sommestad menade att bättre barnomsorg, bättre äldreomsorg, lagstiftning om rätt till heltid och begränsade möjligheter för arbetsgivare att visstidsanställa är åtgärder som kan motverka lönegapet. Hon förespråkade också en ny syn på välstånd som fokuserar på hälsa och välfärd snarare än statsfinanser.

– Det behövs en mer feministisk ekonomisk politik, sade hon.


Vända på frågan

Josefin Brink (V) efterlyste politiker som vågar prata om vad vård och omsorg kostar. Hon menade också att satsningar på bättre löner och arbetsvillkor i den offentliga sektorn sätter press på den privata sektorn.

Feministiskt Initiativs talesperson Stina Svensson ville vända på frågan om kostnad:

– Vad kostar det att kvinnor i dag får betala med sina kroppar? undrade hon.

Stina Svensson lyfte fram Fi:s förslag om en jämställdhetsfond. Vidare måste Medlingsinstitutet få nya direktiv att prioritera jämställda löner.

– Vi politiker måste ligga på Medlingsinstitutet som är statens långa arm i löneförhandlingarna. Annars kommer vi ingenstans i den här frågan, sade hon.

Gertrud Åström konstaterade avslutningsvis att det inte saknas förslag, det är bara att hugga i, tyckte hon. Sedan gjorde sig åhörarna och seminariedeltagarna redo för en digital manifestation där alla – nåja, de som ägde en smartphone – på klockslaget 15.51 spred meddelandet om lön hela dagen i sociala medier. Och kampanjen kommer att fortsätta.

– Vi får se vad det blir för siffra nästa år, sade Gertrud Åström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV