Startsida - Nyheter

#8mars Globala röster för kvinnors rättigheter

Den ideella organisationen Women Deliver presenterade de 50 bästa idéerna och lösningarna för att stoppa diskrimineringen av flickor och kvinnor globalt. Urvalet bygger på 500 nomineringar från 103 länder och 6 000 röster via nätet.

De som sticker ut mest, enligt MS Magazine, är internationella organisationers lokala initiativ och som exempel nämns Schools for Husbands i Niger, som för samman män i ledande positioner med medborgare för att diskutera reproduktiv hälsa.
En övervägande majoritet av de mest innovativa idéerna och lösningarna kommer från länder som inte ligger i västvärlden, konstaterar MS Magazine.

En av de 50 utvalda är the Voice of Libyan Women, som också nyligen tilldelades International Women of Courage Award av Michelle Obama, fyllde Internationella kvinnodagen med aktiviteter. Det första permanenta kvinnocentret invigdes i Zawia, kvinnors framsteg presenterades i Tripoli och på den regionala konferensen om genus- och kvinnostudier i Dubai presenterades organisationens antivåldskampanjer. Voice of Lybian Women har tagit fram en publikation med 20 åtgärder för lika rättigheter i samarbete med ett 20-tal regionala organisationer och den internationella federationen för mänskliga rättigheter, FIDH.

FN:s kvinnokommission sammanträdde för 56:e gången under veckan och Internationella kvinnodagen uppmärksammades särskilt landsbygdens kvinnors makt som nyckel till en hållbar utveckling under rubriken: “Empower Rural Women – End Hunger and Poverty” Videoklipp från de hoppingivande och starka vittnesmålen, och även FN-ledarnas tal, finns tillgängliga på UN Women:s hemsida.

För att hedra minnet av de kvinnor i Libanon som dödats av sina män, ungefär en per månad, och driva fram en lag som skyddar kvinnor från våld, organiserar Nasawiya en marsch genom Beirut på lördag. Den 8 mars firade de med ceremonin ”Crying Cedar”-awards där de mest exceptionella sexisterna i Libanon korades. Sedan var det fest.

Salafisterna rev i en sammandrabbning med sekulära studenter vid universitetet i Tunis igår ner Tunisiens flagga. Händelsen upprörde folket och ledde till att allt fler tunisier anslöt till 8 mars-demonstrationen som anordnades av kvinnoorganisationer utanför parlamentet. Flera tusen kvinnor och män, de flesta svepta i flaggan som tunisier ser som självständighets symbol, tog sig till Bardo där parlamentet ligger.
Enligt Tunisia Live, gick många tunisier med årets kvinnodag demonstration eftersom de vill försvara de rättigheter som tunisiska kvinnor kämpat för under de senaste 50 åren. ”Många uttryckte rädsla att de rättigheterna är nu i fara”.

Nyhetsinslag från demonstrationen utanför parlamentet i Tunis


Igo Rugova från Kosovo Women's Network samlade människor till stöd för de kvinnor som utsattes för våldtäkter under kriget i slutet på 1990-talet. På torsdag höll de en stor manifestation för att uppmärksamma de som utsattes och för att driva på för att brotten utreds i domstol. 300 kvinnor demonstrerade i Kosovos huvudstad Pristina den 8 mars. En framgång som ger hopp skriver Kvinna till Kvinnas generalsekreterare i sin blogg, eftersom det varit tyst i tio år och ingen förövare har ställts till svars för att skammen som är förknippad med brotten tystar offren. Nu är en kvinna beredd att stiga fram och vittna och demonstrationen var bland annat till stöd för henne.

Britt Jakobsson, Kerstin Ellert, Katarina Lundqvist startade ett upprop mot nyöppnade strippklubben i Jämtland: ”En ensam kvinna är bara en slav men tusen systrar kan ställa krav! Det var parollen på 70-talet som fick kvinnor att organisera möten och aktioner för fri abort, daghem och arbete och mot exploatering av kvinnokroppen. Det fanns en aktiv kamp mot porr och prostitution i Östersund. Allt skulle gå framåt och jämställdheten mellan kvinnor och män bli total. Trodde vi. Nu är kvinnan en vara igen hos Dragan Bratic på Brinkeboda värdshus i Mörsil. Vill vi ha det så? Nej vi protesterar! Skriv på du också om du tycker som vi.”

Grannkommittén 8 mars i Xochimilco, ett av 16 distrikt i Mexikos huvudstad, organiserade ett brett program. I korsningen mellan gatorna Santo Tomás och José López Alavez firades Internationella kvinnodagen med musik, uppträdanden, teater, berättande och poesi.


Organisationen Gaenati i Zugdidi i norra Georgien höll en manifestation i centrum av staden för att visa solidaritet med kvinnor världen över. De delade ut blommor till förbipasserande kvinnor. Sedan höll de ett möte och diskuterade kvinnors situation i Georgien på sitt kontor. Women’s Hope i Akhaltsikhe visade filmen en dag i en kvinnas liv, som en av deras aktivister gjort. Sedan ordnade de en föreställning i stadens centrum för att uppmärksamma kvinnors situation.

Organisationen Sandglass i Krusevac, i Serbien, presenterade en rapport där de analyserat hur kvinnor framställs i serbisk media. Women in black i Belgrad arrangerade ett seminarium där de diskuterade kvinnors situation på arbetsmarknaden och deras rättigheter i Serbien. De kommer också att arrangera en gatuaktion för att manifestera för fred och kvinnors rättigheter.

Belgrad 8 mars 2012, foto: Kvinna till Kvinna/Stina Magnuson Buur


Att öppna arbetsmarknaden för kvinnor är den "lägst hängande frukten" för att åstadkomma utveckling i Nordafrika, sade Anders Borg när han talade på kvällsaktiviteten när 8 mars högtidlighölls på Historiska museet i Stockholm under temat Kvinnor i Nordafrika - den arabiska våren: kvinnor i demokratiprocesser...


...Mia Gröndahls foton från Tahrirtorget ställdes ut...


...och sammanlagt ett 50-tal organisationer deltog.


8 mars i Bilbao. Foto: June Fernández


Och på konditori Vetekatten i Stockholm lanserade Fredrika Bremer-förbundet årets utgåva av världens äldsta feministiska tidskrift – Hertha – av redaktör Anne Jalakas och förbundsordförande Birgitta Wistrand.


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV