Startsida - Nyheter

Sandra Dahlén om sex, kropp och normer

Du har jobbat under många år med sexualupplysning, genus och heteronormativitet. Vilken är din drivkraft?

– Jag tycker att det här är spännande och viktiga frågor. Och det räcker för mig som drivkraft. Det är viktiga frågor som handlar om människors liv och om politik.

Du har också föreläst en hel del för feminister. Innebär det några särskilda utmaningar och i så fall vilka?

– Nej, det är inga särskilda utmaningar, snarare kan det vara lite lättare än i andra forum. Som feminist är man ofta redan van att tänka på hur samhället påverkar människor, van att reflektera över kroppen, sexualiteten och hur man påverkas av olika normer. Så ibland kan det verkligen underlätta.

En del hävdar att feminister har bättre sex, stämmer det?

– Ja och nej. På ett sätt kanske det är så, eftersom man ofta är mer van att ifrågasätta och tänker att man ska hitta sig själv i en värld där man blir pådyvlad en massa förväntningar.

– Å andra sidan, nej, det handlar om så mycket om man upplever att man har bra sex eller inte.

Och nu ska du skriva en krönika varje månad i Feministiskt Perspektiv, vilket vi är väldigt glada över. Hur känns det för dig?

– Det känns jätte-, jätteroligt, ett jätteroligt sammanhang att få göra krönikor i.

I dag publcierar vi din första krönika. Den börjar där allt grundläggs med barns sexualitet och hur vuxna förhåller sig till den. Hade du någon särskild tanke med det?

– Det är en av de frågor som jag länge tyckt är så viktiga, barn och barns rättigheter, respekten för barn och barnkonventionen. Så det är en fråga jag verkligen funderar mycket över och gärna arbetar mer med.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV