Startsida - Nyheter

#8mars: Mexikansk feminist prisad för sin kamp

Den mexikanska journalisten Sara Lovera har tillsammans med människorättsaktivisten Gloria Careaga och den feministiska frivilligorganisationen Semillas belönats med årets Hermila Galindo-pris, som delas ut av människorättskommissionen i huvudstadsregionen Distrito Federal. Priset är ett erkännande till personer och organisationer som bidrar till att bygga jämlikhet mellan könen.

Priset är uppkallat efter Hermila Galindo som grundade tidningen La Mujer Moderna i Mexiko 1915 (”den moderna kvinnan”). Hennes inflytande via tidningen, opinionsbildning och aktivism bidrog till att laglig rätt till skilsmässa infördes samma år. Hon reste runt i alla landets större städer med budskapet att en revolution utan kvinnor saknar mening. Under den tiden pågick ännu fraktionsstrider och väpnade utbrott på landsbygden och i bergen. 1917 antogs landets konstitution.

Det var Hermila Galindo som drev igenom den första feministiska kongressen i Mexiko 1916.

Sara Lovera tog emot priset vid en ceremoni på Internationella kvinnodagen. I en kommentar till nätverket för journalister med ett genusperspektiv, RIPVG, skriver hon:

– Det är en ära att få detta erkännande. Tillsammans med mig erkänns alla vi kvinnor som kämpar och arbetar för att främja bättre liv och för de miljontals kvinnors mänskliga rättigheter som är utsatta för våld, marginalisering, tortyr, förföljelse, diskriminering, könsstympning och så vidare. Må den här dagen hjälpa oss att reflektera över vad som återstår att göra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV