Startsida - Nyheter

Doroteaupproret sprider sig

I måndags bestämde sig en mindre grupp Åselebor för att göra som folket i grannkommunen Dorotea – ockupera vårdcentralen. Allt fler har hakat på sedan dess. De kräver att få tillbaka ambulansen till Åsele.

Starten på ockupationen blev förvirrad, när landstingets säkerhetschef hävdade att ockupanterna inte kunde vistas i lokalerna på grund av brandrisk och brist på brandsläckare. Ockupanterna gick därför hem på måndagskvällen, men återvände på tisdag morgon igen. Då de vägrade att gå därifrån när vårdcentralen stängde för dagen valde landstinget att ringa polisen. Polisen kom och pratade med ockupanterna, och sa sedan att det var upp till landstinget om polisen skulle avhysa ockupanterna eller inte.

När detta skrivs har ockupanterna inte kastats ut. Landstingsdirektören Jonas Rastad förklarade för Västerbotten-Kuriren att polisinsatsen i Åsele gjordes för att markera att ockupationen ”rör sig om ett lagbrott”.


Dyrt beslut?

Samtidigt kommer uppgifter om att beslutet att ersätta Åseles ambulans med en akutbil kanske inte ger de besparingar som landstinget hävdat.

Tanken bakom beslutet var att landstinget skulle kunna spara in mellanskillnaden mellan vad en akutbil och en ambulans kostar. Men den akutbil som först användes visade sig inte klara vad den skulle så landstinget har redan varit tvungna att byta till en större akutbil. Dessutom hade Doroteaambulansen tidigare ganska stora intäkter i form av uppdrag i Jämtland. De intäkterna kommer Doroteaambulansen att förlora nu, när den måste prioritera att hjälpa till i Åsele.

I onsdags kunde Västerbotten-Kuriren berätta att landstinget inte har räknat på hur mycket dyrare Doroteaambulansen därmed blir för landstinget. Någon sådan beräkning har aldrig funnits med i hälso- och sjukvårdsnämndens beslutsunderlag.


Redan stort stöd

Ockupanterna i Åsele säger att de inte kommer att ge sig förrän de fått sin ambulans tillbaka. Och de har redan stort stöd. De har fått besök av några av ockupanterna från Dorotea. De har också fått besök av Åseles kommunalråd Bert-Rune Dahlberg (S) och oppositionsrådet Egon Persson (ÅKL), som bägge uttalat sitt stöd för ockupanterna.




Åseles ambulans innan den såldes på Blocket.
Foto: Doroteaupproret

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV