Startsida - Nyheter

Regeringen ska utreda surrogatmödraskap

När det gäller surrogatmödraskap vill socialutskottet att regeringen prövar frågan förutsättningslöst, utgår från ett brett perspektiv och exempelvis tittar närmare på hur en reglering skulle behöva se ut för de barn i Sverige som tillkommit genom surrogatmoderskap utomlands.

I den här frågan reserverade sig Vänsterpartiet och Kristdemokraterna och framhöll gemensamt att skäl till en utredning saknas. De är emot surrogatmödraskap på grund av risken att ”surrogatmodern görs till medel för andra människors behov”.

Socialutskottets besked har väckt nytt liv i debatter om reproduktion, om kärnfamiljen och om kvinnors-, barns- och föräldrars rättigheter. Skilda ståndpunkter inom feminismen när det gäller surrogatmödraskapet skildrades och debatterades brett förra våren i Feministiskt Perspektivs serie om feminism och moderskap.

Sveriges kvinnolobby har tillsammans med Riksorganisationen för Kvinno- och Tjejjourer i Sverige, ROKS, Kvinnofronten, Feminism and Human Rights, Ung Vänster, Kvinnliga läkares förening, Gröna kvinnor och UN Woman lanserat en hemsida där organisationerna tar ställning mot surrogatmödraskap. Deras viktigaste skäl handlar om kvinnans rätt till sin egen kropp och att de vill stoppa handel med kvinnor och barn.

RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund har förståelse för argumenten, men ser inte hur det kan vara dåligt att frågan utreds. Hon påpekar att surrogatmödraskap i dagsläget inte är förbjudet, men är oreglerat och undrar hur de som är emot att frågan utreds tänker sig att den exploatering som förekommer ska stoppas.

RFSL gjorde en egen utredning av frågan och kom fram till att surrogatmödraskap kan förekomma utan att kvinnor skadas, men har drivit att frågan ska utredas grundligt av någon med mer resurser och ansvar att göra de avvägningar som är nödvändiga eftersom frågan är så pass komplicerad.

– Därför tycker jag förstås att det är bra att utredningen tillsätts och jag hoppas att den ska bli just förutsättningslös och lyssna på alla möjliga grupper och ta del av erfarenheter från andra länder, titta på hur man kan undvika de problem som uppstått där och vilka former av surrogatmödraskap som skulle kunna tillåtas, säger Ulrika Westerlund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV