Startsida - Nyheter

Filmer ska förbättra stödet till dubbelt utsatta

Stödet till kvinnor med funktionsnedsättning som utsätts för våld brister fortfarande. Trots att problemet är prioriterat från statligt håll synliggörs det inte tillräckligt. Under nästa vecka släpps ett utbildningsmaterial bestående av fem filmer med tillhörande övningar och diskussionsfrågor. Målgrupp är människor som arbetar med funktionsnedsatta personer.

Kerstin Kristensen, projektledare på Dubbelt Utsatt, hoppas att materialet kan hjälpa till att belysa det problem som faktiskt finns:

– Många tror att dessa personer redan har så pass mycket hjälp från samhället att de därmed är skyddade från våld, men det är snarare så att de är i en extra utsatt situation.


Varför tror du att den missuppfattningen finns?

– Människor vill inte tro att någon skulle vara våldsam mot personer som inte har samma möjlighet att skydda sig som andra. Men i själva verket kan som sagt risken vara ännu större för dem att utsättas för våld, för att de ses som lätta brottsoffer.


Hur kan det här materialet förändra den bilden?

– Socialstyrelsen har redan släppt ett material som lyfter den här frågan, vårt utbildningsmaterial är istället gjort som ett stöd för de som arbetar med personer som har funktionshinder. Det kan fungera som ett underlag för att börja titta på frågan och våga se problemet, vilket är det första steget. Annars är det svårt att kunna upptäcka och ge stöd till utsatta personer, även om de har gett indikationer på att de lever under våld.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV