Startsida - Nyheter

Filmfestival ska stärka kvinnor i branschen

Spelfilmer, kortfilmer och dokumentärer – alla har de ett gemensamt: de är gjorda av kvinnor. För att stärka kvinnor inom filmbranschen och visa hur viktigt det är med tillgång till kvinnors bilder av världen är själva syftet med International Female Film Festival Malmö (Ifema).

Årets festival är den sjätte i ordningen och hålls på biograf Spegeln i Malmö den 2-4 april. Denna gång står Afrika i fokus för festivalen och de hoppas kunna nyansera den bild som finns av kontinenten med filmer gjorda av kvinnliga regissörer.

Två av filmerna som visas på festivalen är dokumentärerna Sarabah och Orchids – my intersex adventures. Sarabah följer rapparen, sångaren och aktivisten Sister Fa från Senegal och hennes band på en resa till landets södra delar. Efter att själv blivit utsatt för könsstympning som barn har hon nu startat en kampanj för att stoppa kvinnlig könsstympning, med musiken som ett av sina främsta medel.

Orchids – my intersex adventures är gjord av Phoebe Hart som vid 17 års ålder fick reda på att hon har en intersexuell diagnos. Även efter det fortsatte ämnet att vara tabubelagt inom familjen, trots att hennes syster hade samma diagnos.

I hopp om att få bättre förståelse för sig själv ger hon sig ut på en resa med sin syster som filmare där de träffar andra intersexuella, men också går bakåt i tiden för att för första gången prata med sina föräldrar om sin uppväxt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV