Startsida - Nyheter

Susanne Erlandsson lämnar SvFF:s förbundsstyrelse

Lars Åke Lagrell som suttit som ordförande sedan 1991 lämnar i dag sitt uppdrag som ordförande i Svenska Fotbollsförbundet (SvFF). Ny ordförande kommer att väljas och vi kommer inte att få se en första kvinna på den posten.

Varför blev det inte du?

– Karl-Erik Nilsson har ett stort stöd inom fotbollsrörelsen – det måste man ta fasta på säger Susanne Erlandsson till Feministiskt Perspektiv.

Redan under hösten 2011 blev det klart att fyra kandidater ville ställa upp i valet till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet.

Susanne Erlandsson, tidigare landslagsspelare och i dag vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet, var enda kvinnan i denna kvartett.

De övriga har varit Jörgen Eriksson, Karl-Erik Nilsson och Lars-Christer Olsson. Valberedningens huvudnamn har länge varit Karl-Erik Nilsson och processen har från flera håll kallats sluten.

Även Erlandsson har, hos fotbollskanalen, kritiserat processen och undrat varför den är så sluten.

– Jag tror att alla hade tjänat på att få veta mer om vad jag, Lars-Christer och Karl-Erik står för, vad vi vill med svensk fotboll. En sådan utveckling kunde valberedningen ha gått i täten för, sade Erlandsson till fotbollskanalen från några veckor sedan.

När vi får en pratstund med henne är hon mer återhållsam om kritiken mot valprocessen:

– Det har diskuterats mycket men nu ser det ut som det gör. Svensk fotboll har gjort sitt val, sen får vi diskutera hur det ska se ut i framtiden, säger hon och lägger sedan fram en förklaring till varför de kan ha sett ut som det gör:

– Lars-Åke har varit ordförande i 21 år, Svenska Fotbollförbundet är ovana att byta ordförande. Valberedningen har tagit fram en kandidat som har ett brett stöd inom svensk fotboll. Därför har de presenterat Karl-Erik Nilsson som sin kandidat.


Hårt arbete måste läggas på talangutveckling

När vi ber Erlandsson förklara vad hon, om hon blivit ordförande i Svenska Fotbollförbundet, hade velat jobba med, dyker flera områden upp.

Susanne Erlandsson, som suttit i styrelsen för Svenska Fotbollförbundet i 20 år och varit ordförande för Elitföreningen Damfotboll, EDF, i 13 år, vill utveckla elitfotbollen, ge svensk fotboll möjlighet att fortsätta prestera på topp och få stopp på avbrutna matcher och bort med huliganer från läktarna.

– Hårt arbete måste läggas på talangutveckling. Hur bör vi jobba så att vi ger talangerna de bästa förutsättningarna? Hur gör vi så att talangerna väljer att stanna i Sverige under en längre tid? Sen måste vi ge elitklubbarna rätt förutsättningar. Ett klubblag på herrsidan har inte gått vidare från kvalspelet till Champions Leagues på många år, vi måste jobba med att stötta dem. De måste ha ekonomin att bedriva sin verksamhet, säger Erlandsson och fortsätter sedan:

– Svensk fotboll måste också jobba för att inte få fler avbrutna matcher. De som får matcherna avbrutna är inte de riktiga supportrarna och vi måste komma till rätta med det så att de som älskar fotboll och brinner för sporten inte försvinner.


Större andel kvinnor på höga positioner

Sedan kommer vi tillbaka till frågan om Erlandsson haft en större chans att bli ordförande i SvFF om hon varit man. Vi konstaterar att det bara går att spekulera i detta och att vi aldrig lär få något svar i frågan.

Att hon nu väljer att lämna styrelseposten i Svenska Fotbollförbundet är inget som har med ordförandefrågan att göra:

– Jag har suttit 20 år i SvFF:s styrelse och nu är det omval. Min mandatperiod är över. Då har jag funderat över att köra vidare eller stiga åt sidan. Nu har jag valt att lämna över och det känns som rätt beslut. Jag anser att man inte ska sitta för länge på samma plats.

– Jag tycker också att EFD:s ordförande ska finnas med i förbundsstyrelsen och därför känns det naturligt att stiga åt sidan även där.

Helt allvarligt, tror du att det är en omöjlighet att en kvinna skulle kunna bli vald till ordförande för SvFF?

– Det vet jag inte, det får väl tiden utvisa. Vi börjar få fler kvinnor som ordföranden i våra distriktsförbund och även kvinnor på viktiga positioner inom svensk elitfotboll. Detta ökar förutsättningarna för att det ska bli en kvinna som ordförande i SvFF. Det börjar hända lite saker och det är jag glad för.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV