Startsida - Nyheter

Nytt s-program mot rasism får beröm

I veckan presenterade Socialdemokraterna i Stockholms stad ett nytt politiskt program mot rasism. Programmet berör flera samhällsområden som skolan, arbetsmarknaden och bostadsmarknaden.

– Socialdemokratin i Stockholm arbetar aktivt mot rasism inom samhällets alla områden och med nya politiska idéer förstärker vi nu det arbetet, meddelade Veronica Palm, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm.

Det nya politiska programmet lyfter den generella välfärdens betydelse, arbete och forskning, arbete och boende och det talar också tydligt om rasism.


”Bra att de använder R-ordet”

Ylva Habel, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap, är positivt överraskad:

– De har faktiskt tagit ett rejät spadtag i frågan. Tycker att en bra aspekt är att man tar ett ordentligt tag i R-ordet, och att man faktiskt konkret nämner vad rasism är. Man gör ju också något nedslag här och där i forskningen kring ras och vithet. Positivt är också den samhällsgranskande ambitionen, erkännandet att det är samhället som har ett generellt problem som alla sektorer bör bidra till att lösa.

Veronica Palm lyfter också de ökande orättvisorna i samhället:

– Rasism är inte bara ett allvarligt samhällsproblem som förvärras av de växande klassklyftorna, rasism är också i sig ett brott mot grundläggande mänskliga rättigheter, menar hon.


Hur, och vem ska står för utbildningen?

Programmet slår fast att samhällets har ett ansvar att avsätta medel och utbilda chefer och personal inom viktiga områden såsom förskolor, arbetsförmedling men också fack och arbetsgivare. Man föreslår bland annat att lagen om platsanmälan av lediga jobb till arbetsförmedlingen ska återinföras.

Ylva Habel förhåller sig avvaktande till utbildningsinsatserna:

– Ska man vara näsvis, och det ska man, kan man dock fråga sig hur arbetsprocesserna kommer att se ut, och vilka som kommer att få delta i dem. Kommer det att bli vit governmentalitet as usual, eller finns en genuin ambition att låta dem som har väsentliga saker att säga om rasism att också få ha nyckelroller i arbetet? Hur kommer resurser för forskning och utvecklingsarbete att fördelas – och genom vilka granskningsinstanser?


Rasism pågår på alla nivåer

Ylva Habel menar att programmet delvis vittnar om att texten är skriven från ”centrum”, att den utgått från den schabloniserade bilden av den andre:

– Man drar alltför snabba kopplingar mellan rasismens offer, fattigdom och bostadssegregation. Naturligtvis är den delen av rasismen i Sverige hemskt viktig i sig, men samtidigt har föreställning om hur rasismen ser ut i vårt samhälle bidragit till en kultur där man på ett ganska slentrianmässigt sätt slår ihop etnisk skillnad med misär. Att rasism pågår på alla nivåer i samhället granskas inte i samma utsträckning. Utifrån denna logik konstrueras då ständigt människor "med invandrarbakgrund" som naturligt marginella, outbildade och i utanförskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV