Startsida - Nyheter

Handels strejkvarsel får stöd

Fackförbundet Handels varslar om konflikt, efter att arbetsgivarsidan Svensk Handel för snart två veckor sedan avbröt förhandlingarna.

Handels kräver löneökningar på 860 kronor för anställda i detaljhandeln plus 100 kronor extra i en så kallad jämställdhetspott. Svensk Handel har lämnat ett bud på 2,6 procents löneökningar, ett bud som enligt Handels innebär att förbundets medlemmar – varav de flesta är kvinnor – skulle halka efter och få mindre pengar i plånboken jämfört med andra yrkesgrupper som redan har bättre betalt.

LO-samordningen står bakom Handels och flera förbund har uttryckt sitt stöd.

– För mig handlar avtalsrörelsen framför allt om en sak. Ska vi gå framåt eller bakåt mot ett jämställdare samhälle? Ska vi gå framåt eller bakåt lönemässigt? Därför är det viktigt att vi stödjer Handels, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare för Kommunal.

En liknande ståndpunkt framförde Ella Niia, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket:

– De krav som Handels har ställt är oerhört centrala för att utjämna skillnader mellan mans- och kvinnodominerade branscher. Handels har bedömt att ett strejkvarsel är den enda utvägen nu. Deras motpart har varit enormt hårdnackade och gjort det tydligt att de inte vill förbättra för de lågavlönade kvinnorna.

Varslet rör 5 600 medlemmar som tas ut i strejk den 13 april om parterna inte har nått en lösning innan dess.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV