Startsida - Nyheter

Kamp för sekulära lagar

Vid första årsdagen av Tunisiens revolution i år benådades 122 dödsdömda fångar av landets nya president Moncef Marzouki, själv en gammal människorättsaktivist. Avskaffandet av dödsstraffet i den nya grundlagen diskuteras nu både i grundlagskommittén samt i medier. Islamiska Ennahda-partiet motsätter sig förslaget och menar att avsaknad av dödsstraff strider mot islamiska sharialagar och måste därför behållas.

Sondes Garbouj, representerar Tunisiens Amnesty i en underkommitté som diskuterar och bestämmer om avskaffande av dödsstraffet ska stå på dagordningen för grundlagskommittén. Hon säger till medier att landets nya grundlag ska följa universella värderingar och inte de religiösa. Förslaget om att avskaffa dödsdomen har relativt stort stöd i samhället.

En färsk opinionsundersökning i Tunisien visar att islamiska Ennahda-partiets popularitet har minskat från 56 procent till 52 procent och detta mest i storstäderna. Däremot har socialdemokratiska partiers och vänsterpartiers popularitet ökat med en procent fast mest i mindre orter där Ennahda är starkare.

16 mars samlade försvarare av en ny konstitution baserad på sharialagar, 4 000 demonstranter i centrala Tunis. 20 mars i samband med landets nationaldag samlades 15 000 i Tunis med krav på en sekulär och civil grundlag.

Nu har muslimska Ennahda partiet med 40 procent av parlamentsplatserna och kontroll över regeringen sagt att eftersom de inte önskar splittra landet kring denna fråga, nöjer de sig med artikel ett från 1959 konstitutionen. Artikeln förklarar Tunisien vara ett fritt och oberoende land vars religion är islam, dess språk är arabiska och statsskicket republik. De flesta politiska partier menar att detta är någonting de kan skriva under på. De menar, liksom språkexperter, att artikeln klargör att islam är folkets religion och inte har någonting med staten att göra. Däremot finns det många i den gamla oppositionen och kvinno- och vänsterrörelsen som menar att just denna artikel med dess innebörd ger islamisterna möjligheten och ett alibi att anpassa lagarna till sharia.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV