Startsida - Nyheter

Världskongress för maktskifte

Stora konferenshallen fylldes med kvinnor som välkomnades av AWID:s ordförande Lina Abou-Habib. Varma applåder fick Lydia Alpizer Durán som är AWID:s verkställande direktör:

– Denna konferens är värd för en multigeneration av feminister, från 12- till 80-åriga. Men också kvinnor från olika delar av globen, med olika bakgrund, sexarbetare, NGO-grupper, HBT-grupper, politiker... Vi har en global feministisk konferens här!

- Under konferensen diskuterar vi våra strategier i vår agenda för utveckling och ser fram emot en förändrad värld.

Durán menade att denna konferens i dessa dagar är en viktig samling som ger feministiska röster ett forum i en värld där de annars inte får mycket utrymme.

De flesta talare vid öppningen nämnde vikten av den arabiska våren och dess konsekvenser för kvinnorörelsen i MENA-området och även globalt. Att bilda solidaritetsrörelse med kvinnor i Mellanöstern och Nordafrika är en viktig uppgift för dagens globala kvinnorörelse, påpekade Durán. Men också Tunisiens kvinnorättsaktivist och jurist Bochra Bel Haj Hmida som för mer än 2 000 åhörare talade om det nya Tunisien och kvinnors kamp menade att solidaritet och stöd behövs.

Traditionerna får inte rättfärdiga våld och brottet mot de mänskliga rättigheterna, sade Lydia Alpizer Durán när hon talade om kvinnorörelsens utmaningarna samt möjligheter i den postrevolutionära Egypten och Tunisien.

Avslutningsvis sade Durán att de senaste åren har kvinnorörelsen varit mest defensiv. Kvinnor försvarade de rättigheter som de kämpat för. Men nu är det dags igen för en offensiv strategi, tyckte Durán och konferensdeltagarna applåderade.

Övriga paneldeltagare, den turkiska ekonomiprofessorn Ipek Ilkkaracan Ajas och Gita Sen tog upp frågan om den ekonomiska makten och dess påverkan på kvinnors liv och kamp samt behovet av effektiva strategier för att transformera den ekonomiska makten, ur ett feministiskt perspektiv.

Gita Sen, välkänd ekonomiprofessor verksam inom indiska DAWN, fokuserade på vikten av att kontrollera storföretagen. Målet ska vara människans välbefinnande inte ekonomisk tillväxt i sig. Den finansiella världen ska inte kunna utpressa alla... kvinnor ska våga, och utmana systemet, vi är i alla fall 50 procent av världen.

Efter denna första storsamling gick konferensdeltagarna till de olika seminarier, workshop, träffpunkter, kulturaktiviteter och massor av andra aktiviteter som är planerade under samma tak och som ska pågå i fyra dagar till sena kvällar.

AWID:s konferens har två höjdpunkter. På fredag kväll firar deltagarna AWID:s 30-årsdag. Konferensen avslutas på söndag med den stora marschen som planeras genom Istanbuls gator.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV