Startsida - Nyheter

EU:s nya biståndspolicy tandlös

När EU i maj antar sin nya biståndspolicy An agenda for change är syftet att öka möjligheterna för Millenniemålen att uppfyllas. Allra minst har framstegen varit när det gäller mödradödlighet och tillgång till reproduktiv hälsovård. Ändå saknas hänvisningar till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i dokumentet. Motståndet är fortfarande stort från Polen, Irland och Malta, de EU-länder där den katolska kyrkans inflytande är som starkast. Det berättar Karin Nilsson, sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU, för tidningen Ottar.

Den svenska regeringen har medvetet låtit bli att driva på för sådana skrivningar i själva dokumentet. Detta trots att Sveriges hållning är att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter bör vara en del av allt bistånd. Enligt Marina Berg, chef för gruppen för EU:s utvecklingspolicy på UD:s EU-enhet, har regeringen befarat att policyn skulle urvattnas, snarare än förstärkas, av sådana påtryckningar.

Nu hoppas regeringen istället på gehör för frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter genom en tydlig hänvisning i de så kallade rådsslutsatserna till ett konsensusdokument från 2005.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV