Nyheter

Häftigt feministiskt nätverk i Libanon

– För två år sedan, efter några år av diskussioner och nätverkande, startade vi vårt feministiska kollektiv som heter Nasawiya. Först hade vi ett kontor i Beirut. Men sedan bestämde vi oss för att starta en ”open space”, en mötesplats alla kunde komma till och vara med i. Nu har vi ett kafé där vi ordnar föreläsningar, bok-luncher, föreställningar och andra aktiviteter.

Det berättar Rania Ignatios, aktiv i en av Libanons häftigaste kvinnoorganisationer, Nasawiya, som betyder feministisk på arabiska. Feministiskt Perspektiv har talat med en av de sju deltagare från Nasawiya som var med på Awids kvinnokonferens i Istanbul (se faktaruta). Rania jobbar framför allt mot sexuella trakasserier i Libanon och deltar i en mycket ambitiös och intressant aktion, som har inspirerat unga kvinnor i många andra arabiska länder.

Nasawiya är Libanons enda feministiska organisation för unga. Nätverket har ingen styrelse och är inte hierarkiskt organiserat, utan decentraliserat med oberoende grupper som organiserar sig kring frågor de brinner för. Nasawiya har tre huvudprinciper: Skapa innovativa feministiska initiativ som bekämpar olika former av patriarkat och sexism. Förena aktivister och marginaliserade grupper som jobbar med olika genusfrågor i syfte att bilda en kraftfull solidaritetsrörelse. Stöd mobilisering och utveckling av kollektiva resurser och kapaciteter för att stödja aktivister som arbetar för social förändring, detta med verktyg, information och LOVE.



Deltagare i en Ta natten tillbaka-demonstration som Nasawiya ordnade på Internationella kvinnodagen, 8 mars.

Men hur finansierar ni en sådan omfattande verksamhet som ni har, med så mycket aktiviteter. På er hemsida informerar ni dagligen om nya aktioner och aktiviteter.

– Vi jobbar med att samla pengar, vi får dessutom bistånd från internationella organisationer som Mama Cash. Men ingenting från staten eller institutioner i Libanon. Att vara politiskt och ekonomiskt oberoende är viktigt för Nasawiya, säger Ignatios bestämt.

Berätta om medlemmarna, vilka är de?

– Vi har i dag 250 medlemmar och växer hela tiden. Alla som kallar sig feminister eller vill lära sig om feminism är välkomna och får ingå i olika arbetsgrupper som finns eller starta någon inom nätverkets mål. Nasawiya erbjuder resurser och medlemmar bestämmer vad de vill göra. Vi är en mångfacetterad organisation, medlemmar har olika bakgrund, muslimer, kristna såväl som ateister, hbt-personer och andra. Även om våra aktioner är radikala vill vi inte ha något klistermärke att vi är radikalfeminister eller något annat. Vi arbetar för social förändring och våra aktiviteter fokuserar mest kring politiska frågor som rör kvinnorna. Vi anordnar demonstrationer, föreläsningar, kulturaktiviteter och mycket annat.

Går det öppet att säga att någon är ateist i det libanesiska samhället?

– Officiellt är ingen ateist! Men i vårt öppna forum identifierar kvinnor sig själva som de är och alla accepterar varandra, troende, beslöjade eller ateister, homosexuell eller hetero, finns alla bland våra medlemmar. Vi är en sekulär organisation och en del av den sekulära rörelse som finns i Libanon.

Vad får ni för reaktioner från samhället när ni går ut och säger att ni är feminister?

– Det finns sådana stereotypa bilder av feminister att de är manshatare, de vill förstöra familjevärderingar och så vidare, som det finns i alla andra länder.



Rania Ignatios

Vilka utmaningar möter ni i er kamp? Ni skapar ett fritt forum för feminister att diskutera ämnen från sexuella trakasserier som våldtäkt inom äktenskap, till rasism och diskriminering mot migrantkvinnor, vad mer?

– Vi har mängder av aktioner, vi anordnar demonstrationer mot våld och sexuella trakasserier, mot rasism och diskriminering, för hemarbetarkvinnornas rättigheter, vi mobiliserar för att ändra lagstiftningen tillsammans med andra kvinnoorganisationer som jobbar med denna fråga, exempelvis KAFA som har funnits länge. Vi kräver social förändring och därför är vårt arbete ett politiskt arbete med ett feministiskt perspektiv.

Hur utmanar ni den politiska makten?

– Vi skriver om de politiska partiernas arbete, brister och fel, och kritiserar det. En del av våra medlemmar träffar politiker för att genom påtryckningar ändra lagarna som diskriminerar kvinnor. Annars demonstrerar vi och försöker att påverka samhället. Vi har ingen lag i Libanon som kriminaliserar våldet mot kvinnor i hemmet till exempel. Det är en fråga som vi samarbetar med andra delar av kvinnorörelsen för att ändra.



"Nasawiya-familjen"

Syns Nasawiya i Libanons media också?

– Ja, varje gång vi har haft någon aktion skriver tidningarna om oss. Inte på första sidan förstås, men vi får en hel del medial uppmärksamhet.

Hizbollah som är stark i Libanon, stör de inte er verksamhet?

– Hizbollah i Libanon är en del av det politiska systemet, har samma agenda, åsikter och mål som alla andra politiska grupper vid makten. Det politiska systemet i Libanon baseras på sekterism för att överleva. Vi är emot sekterism och uppdelningen av samhället på grund av religion och nationalitet eftersom vi tycker att det skadar kvinnorna. Hizbollah kanske reagerar negativt mot våra uttalanden om denna fråga, men fysiskt våld har det inte varit. Vi står utanför den politiska grupperingen, vi håller inte med någon av de konkurrerande grupperna, och därför tror ingen av dem att vi är en akut fara, vi är inte partiska i deras maktkonkurrens. Men vi vill förstöra hela detta system enligt våra feministiska värderingar.


Nasawiya är ett kvinnonätverk på frammarsch. Deras hemsida är mycket informativ, med både arabiska och engelska artiklar. En av deras mest intressanta aktioner handlar om de utbredda sexuella trakasserierna. Missa inte videofilmerna med den modiga figuren Salwa som går runt och slår med sin berömda handväska!




Den senaste filmen mot sexuella trakasserier heter Salwa @ the pub.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV