Startsida - Nyheter

Franska feminister föredrar Hollande

Franska feminister sluter nu upp bakom den socialdemokratiska presidentkandidaten François Hollande. Det franska feministiska nyhetsbrevet Egalité skriver i senaste utgåvan om den nyligen lanserade kampanjen "Kvinnors rättigheter går via vänstern".

Initiativtagare är Martine Storti, ordförande i organisationen 40 ans du MLF (40 år efter rörelsen för kvinnors frigörelse), Caroline de Haas, grundare av d'Osez le féminisme (Våga feminismen) och Françoise Picq, sociolog. De har publicerat kampanjen på en för ändamålet skapad blogg där det går att skriva under uppropet.

Budskapet är att "de senaste fem åren har försvagat de sociala banden och fördjupat ojämlikheten, att kvinnor har fått betala priset för Nicolas Sarkozys liberala åtgärder – pensionsreform, nedläggning av abortkliniker, minskad jämställdhet, ökad otrygghet på arbetsmarknaden, feminisering av fattigdomen... Det är dags att byta politik, för kvinnornas och för hela samhällets skull".

Den 25 april hade kampanjen undertecknats av 150 kända personligheter däribland domaren, korruptionsbekämparen och de grönas presidentkandidat Eva Joly, Gisèle Halimi, Annie Ernaux, Françoise Héritier, Philippe Torreton, Isabelle Alonso, Fanny Cottençon, Dominique Blanc, Caroline Fourest, och Axel Kahn.

Undertecknarna åtar sig att påminna François Hollande om sina åtaganden, att stödja honom i kampen mot patriarkatet och skaka om honom ifall de gamla vålnaderna kommer tillbaka och ställer sig i vägen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV