Det som händer i Europa kommer att påverka hela världen. Det tar Tribunal 12 fasta på och låter en internationell, namnkunnig jury döma i en rättegång där bevisningen är dramatiserad och bygger på såväl fakta och forskning som insamlade berättelser från migranter.
I en tid då rasism och fascism är på uppgång i Europa, både i samhället, media och maktkorridorerna, blir det civila motståndet viktigare än någonsin. I tider av kris då förnuft och medmänsklighet nervärderas sätts genuin hängivenhet till idéer om demokrati och mänskliga rättigheter på prov. Hur djuprotade och genuina kan dessa värderingar uppfattas av omvärlden när asylsökande från södra delen av klottet behandlas som icke-människor i Europa? Varför sker dessa inhumana övergrepp utan att systemet reagerar och stoppar brotten? Vilka krafter försvarar och vilka bryter mot dessa värderingar?
Tribunal 12 handlar om Europas samvete och verkar ha ambitionen att kasta ljus över dessa frågor.
Övergrepp gestaltas
Tribunal 12 har inspirerats av Russelltribunalen 1967 i Stockholm, då Bertrand Russell, Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre deltog i en rättegång mot krigsförbrytarna under Vietnamkriget. Under en heldag ställs nu Europa till svars med fokus på etiska och moraliska aspekter av brotten mot flyktingar och migranters rättigheter. Rättegången ska ge röst åt dem som anklagar Europa för en inhuman behandling av flyktingar och migranter samt ett systematiskt övergrepp mot asylsökande. Tribunalen gestaltas konstnärligt med fyra sessioner i Kulturhuset:
- Gränskontroll
- Asylprocess
- Papperslösa migranter
- Förvar & deportation
Läget i Europa är inte begränsat till små marginaliserade grupper som sprider hat och gömmer sig bakom sina apatiska masker och licenserade vapen. Det handlar om brott mot de grundläggande värderingar som Europa säger sig försvara. För att hålla sig kvar vid makten används ”flyktingpolitiken” av en rad etablerade politiska partier och statsmän och statskvinnor i samma utsträckning som de främlingsfientliga krafterna, fast via större forum och med verkställande position. Med detta uppmuntrar den etablerade politiska makten våldet mot migranter och flyktingar i samhället.
En primitiv historisk global inställning legitimerar syndabockstänkandet som räddning i kristider. Den politiska eliten i Europa är dock, med facit i hand, medveten om att metoden snabbt omvandlas till kriser som skördar liv. Tribunal 12 är en varning inför dessa tider.
Gränslös etik
Bevisen som presenteras av skådespelarna under dagen på Kulturhuset i Stockholm är baserade på autentiskt material, forskarrapporter, statistik från Amnesty och UNHCR, samt insamlade berättelser från flyktingar och migranter. Dessa presenteras inför en jury bestående av intellektuella och aktivister. Ett antal akademiker och experter på migration och mänskliga rättigheter från Europa och USA deltar. Två åklagare driver anklagelserna framåt till klockan 21–22.30 då domen faller. Den sista delen av rättegången är inte dramatiserad.
Med valet av jury som består av kvinnor och män från olika delar av världen, visar Tribunal 12 att försvaret av moral, etik och mänskliga rättigheter är gränslöst och globalt. Att hela världen med oro ser på det som händer i Europa. Att det som händer här kommer att påverka hela världen.