Startsida - Nyheter

Narges Mohammadi fängslad

Narges Mohammadi, iransk människorättsaktivist och journalist, är nu fängslad trots livshotande sjukdom. Hon dömdes till sex års fängelsestraff för sina aktiviteter för avskaffandet av dödsstraffet mot barn i Iran och för sitt medlemskap i organisationen Defenders of Human Rights Centre.

Den 22 april greps hon i sin mors hus medan hennes små barn bevittnade polisbrutaliteten. Säkerhetspolisen tog henne till Evin-fänglset, sektion 209 i Teheran.

Mohammadis make, själv en känd före detta politisk fånge som nyligen tvingades till flykt, har sagt till media att Mohammadis sjukdom förvärrats och precis efter gripandet drabbades hon av en attack som paralyserade hennes kropp under flera timmar. Parets femåriga tvillingar, nu utan far och mor, tas om hand av Mohammadis föräldrar.

Gripandet av Narges Mohammadi har väckt starka reaktioner och fördömanden från internationella människorättsorganisationer som Amnesty och Reportrar utan gränser. 2011 utsågs hon till Per Anger-pristagare för sin kamp för mänskliga rättigheter. Trots detta har nyheten om att hon fängslats inte getts utrymme i svensk media.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV