Startsida - Nyheter

Motstridiga besked om avskaffat jämställdhetsmål

Feministiskt Perspektiv kunde i oktober förra året avslöja att jämställdhetsmålet i föräldraförsäkringen smygavskaffats. Vid ett seminarium som Miljöpartiet anordnade i riksdagen i onsdags berättade Jenny Petersson (M) att ändringen åtgärdats och att försäkringskassan kommer att återgå till att påverka attityder och arbeta för att mammor och pappor ska dela mer lika på föräldraledigheten.

Shadé Jalali, likabehandlingsexpert på Unionen var på plats för att föredra fackförbundets senaste rapport Barn, kompetens och karriär och hon spred nyheten via sin blogg.


Skrivningen inte ändrad

Men i regleringsbrevet för 2012 har ingenting ändrats "tillbaka". Skrivningen är identisk med avslöjandet i höstas: ”Föräldrar ska genom Försäkringskassans information få goda förutsättningar att välja hur man vill fördela föräldrapenningsdagarna mellan sig”. Försäkringskassans möjligheter att bedriva påverkansarbete för ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen nämns inte.

På socialdepartementet vill ingen bekräfta att det skulle ha skett någon återgång. Göran Hägglunds nya stabschef Martin Kits har ingen information att ge, och pressekreteraren Anders Gustafsson nöjer sig med att hänvisa till regleringsbreven.


Uppgiften från jämställdhetsdebatt

Shadé Jalali konstaterar att försäkringskassan har en viktig roll och stark påverkansmöjlighet i opinionsbildningen för ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen, eftersom det är dit småbarnsföräldrar vänder sig.

Enligt Jenny Petersson är uppgiften om förändringen hämtad från en jämställdhetsdebatt som hölls i riksdagen i mars. Där kräver Miljöpartiets Gunvor G Ericson besked om varför jämställdhetsmålet slopats. Att så skulle ha skett ifrågasätts av företrädare för allianspartier, men mot slutet av debatten har Folkpartiets Tina Acketoft hunnit kontakta socialdepartementet och meddelar följande:

”Vi har nu fått en bekräftelse från det departement som berörs om att det i Försäkringskassans regleringsbrev för 2012 finns en förstärkt skrivning - dessutom om Försäkringskassans viktiga arbete med att driva på för ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Så i alla fall den kampen har liberalerna vunnit tillbaka.”

– Det är den uppgift vi har fått. Om de uppgifterna inte stämmer måste vi följa upp det, säger Jenny Petersson, som vill ha tillbaka det jämställdhetsmål som få, även inom alliansen, verkar förstå varför det fallit bort. Jenny Petersson försökte också få klarhet via socialdepartementet under gårdagen, och kommer att jobba vidare för att målet återinförs.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV