Startsida - Nyheter

Ris och ros till brittiska finansdepartementet

Storbritanniens finansdepartement har gjort seriösa ansträngningar för att leva upp till kravet på att dess översyn av offentliga utgifter ska ta hänsyn till effekter på kvinnor och minoritetsgrupper. Det konstaterar brittiska Kommissionen för jämlikhet och mänskliga rättigheter, EHCR, som i veckan presenterade en utvärdering av den brittiska regeringens översyn av offentliga utgifter 2010.

Brendan Barber, generalsekreterare för den brittiska fackliga centralorganisationen Trade Union Congress (TUC), säger i en kommentar att EHCR:s granskning bör hjälpa regeringen att fästa större uppmärksamhet vid vilka effekter dess politik har på kvinnor och minoriteter, samt att skyldigheten att ta hänsyn till jämlikhet hjälper offentliga myndigheter att se till att det finns bättre underlag för viktiga regeringsbeslut.

Samtidigt kan inga jämlikhetsåtaganden – hur starka de än är – göra de skador som regeringens åtstramningsprogram har orsakat ogjorda, påpekar Barber, och hänvisar till att åtstramningarna skjutsat kvinnors arbetslöshet till den högsta nivån på 25 år samt tvingat tusentals välgörenhetsorganisationer, som ger viktigt stöd till minoritetsgrupper, att skära ned eller stänga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV