Startsida - Nyheter

Kievs första pride-parad saboterad

Kievs första Prideparad fick ställas in. Polisen kunde inte garantera säkerheten eftersom de saknade beredskap att stå emot attacker från de uppskattningsvis 400–1 000 motdemonstranter från religiösa och högerextrema grupperingar som började samlas ungefär en timme före planerad avgång. Detta trots att platsen för paraden hölls hemlig in i det sista och bara var känd för polis, inbjudna journalister och arrangörerna själva.


Paradens säkerhetsansvariga beslöt att ställa in när polisen meddelade att de inte skulle kunna klara av att skydda alla paraddeltagare om paraden genomfördes.

Två av arrangörerna, bland annat ledaren för Gay Forum of Ukraine, Svyatoslav Sheremet attackerades när de tillkännagav beslutet vid en spontan presskonferens lite utanför Kievs stadskärna. 

Nu ställs Kievs första pride-parad in i samma veva som den politiska ledningen i Ukraina planerar att införa lagar där så kallad propaganda för hbt-personers rättigheter förbjuds, i likhet med St Petersburg i Ryssland.

Yttrandefrihetskommittén i Ukrainas parlament rekommenderar att lagen antas, vilket kom som en överraskning hbt-rörelsen, enligt RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund. Hon är på plats i Kiev och skulle ha deltagit i paraden igår. 



– Det är en skrämmande snabb utveckling åt det sämre som riskerar att ske just nu i Ukraina, framhåller hon i ett pressmeddelande.

– Pride-arrangörerna trodde att de skulle kunna genomföra paraden, eftersom de hade fått tillstånd. Men ett tillstånd är ingenting värt om det inte kompletteras med tillräckligt skydd från polisen. Det finns också uppgifter om att polisen helt enkelt inte var villiga att göra sitt jobb, vilket är mycket allvarligt. 


Ulrika Westerlund uppmanar från Sverige och resten av EU att reagera så snart som möjligt.

– Ukrainas kommande värdskap för fotbolls-EM är också ett tillfälle för omvärlden att protestera mot de förslagna inskränkningar av mänskliga rättigheter, menar Ulrika Westerlund.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV