Nyheter

Sveket mot urfolkskvinnor i Alaska

En av tre amerikanska urfolkskvinnor har blivit våldtagna eller utsatta för våldtäktsförsök uppger USA:s justitiedepartement, enligt New York Times.

Alaska Federation of Natives undersökningar visar en ännu mörkare verklighet. Det sexuella våldet mot kvinnor i urfolksområden, som Emmonak i Alaska, är tolv gånger vanligare än i resten av landet. Den unga urfolkskvinnan från Alaska som talar med New York Times berättar att hon blev våldtagen av en man som bröt sig in i hennes bostad mitt i natten. När hon ringde polisen var det inget svar. Hon lämnade ett meddelande. De ringde aldrig tillbaka.

Anledningen till det utbredda sexuella våldet i området och bland urfolksgrupper anges officiellt vara brist på förståelse, diskussioner kring problematiken, att familjestrukturerna har brutits sönder och ett utbrett alkoholmissbruk. Men det finns andra röster som menar att staten inte satsar resurser på området och att polismyndigheter inte tar kvinnornas anmälningar på allvar.

En vanlig föreställning är att alla våldtäkter mot urfolkskvinnor begås av män inom gruppen, men det finns mycket som tyder på att våldtäkterna även begås av turister i området.

Statistiken visar att våldtäktsmännen sällan straffas och resurserna är begränsade för våldtäktsoffren. Justitiedepartementet i USA har underlåtit att åtala 65 procent av våldtäktsfallen inom urfolksområdena under 2011. Emmonaks enda kvinnojour för våldsutsatta kvinnor i Alaska kommer att stängas i år efter 34 år av kamp. Staten Alaska har slutat att finansiera kvinnocentret.

I Sverige uppmärksammas just nu ett fall av grov våldtäkt mot en ung samisk kvinna under Jokkmokks marknad 2011. Stödet som de dömda våldtäktsmännen visar sig ha fått av kända politiker och även ordföranden för den lokala sameföreningen är alarmerande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV