Startsida - Nyheter

Regeringen kan göra mer för världens mammor

Varje dag, var 90:e sekund, dör en av världens kvinnor i samband med förlossning. Arrangörerna menar att många kvinnors liv skulle kunna räddas. Detta genom enkla metoder, mediciner och resurser - om viljan fanns.

Efter talen var det dags för en inövad flashmob. Alla ditkomna blev erbjudna en ballong att sätta under tröjan som skulle representera en gravid mage. Sedan pumpades låten ” Eye of the tiger” ut ur högtalarna och flashmoben kunde börja.

Feministiskt Perspektiv fick en pratstund med Barbara Davies, grundaren WRA Sweden.

Varför gör ni detta just i dag?

– Vi använder mors dag som en naturlig dag för att uppmärksamma att alldeles för många flickor och kvinnor dör helt i onödan av komplikationer på grund av graviditet, förlossningar och osäker abort. De dör för att de inte har tillgång till den vård de behöver.

Anser ni att politikerna gör tillräckligt i denna fråga?

– Nej det gör de inte.

Har ni några krav som ni vill framföra?

– Ja. Dels att åtgärderna ska utgå från de mänskliga rättigheterna. Sedan att EU måste öka sitt stöd för att motverka mödradödligheten. Vi vill att svenska politiker arbetar med sina motparter i andra länder, särskilt med de länder som har högst mödradödlighet, och implementera de rekommendationer som finns i FN:s rapport ”Every women, every child”.

Gör inte Sverige tillräckligt i dag?

– Nej. Sverige kan öronmärka mera pengar. Den svenska regeringen kan också vara betydligt mera framåtdrivande i den här frågan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV