Startsida - Nyheter

”Det är upp till bevis för oss”

Fyra öronmärkta månader till vardera föräldern i föräldraförsäkringen. Tryggare anställningar inom kvinnodominerade områden. Det är två frågor som LO kommer att prioritera för ökad jämställdhet.

Den 25-28 maj höll LO sin 27:e kongress. I fokus stod jobben, bland annat antogs programmet Full sysselsättning.

Kongressen beslutade också att LO ska verka för att de två månader som i dag är vikta för vardera föräldern ska utökas till fyra månader – senast 2013.

– Det är ett viktigt steg för att konkretisera LO-kongressens beslut från 2004 om en tredelad föräldraförsäkring. Det här är inte ett sista steg, men nu måste det hända någonting. TCO har samma förslag, så vi ser att vi kan vara två starka krafter som trycker på de politiska partierna i den här frågan, säger Joa Bergold, utredare på LO.

Den andra centrala frågan i arbetet för ökad jämställdhet mellan kvinnor och män är enligt Joa Bergold att driva på för färre visstidsanställningar.

– En kärnfråga för våra grupper är alla otrygga anställningar som finns framför allt inom kvinnodominerade områden.

Välfärd eftersatt område

Ytterligare ett område som LO nu ska ta tag i är välfärdsfrågorna – ett område som Joa Bergold menar att LO hittills inte har varit tillräckligt aktiva inom. Det handlar om att lyfta fram vad som händer inom välfärden, inte minst gällande tillgången till bra barn- och äldreomsorg. Den sociala infrastruktur som gör att kvinnor och män har samma möjligheter i arbetslivet måste försvaras och utvecklas, anser hon.

– Det här är inte nya frågor, men vi måste bli hårdade och starkare med att visa den verklighet som vi ser – förhållanden som inte tjänstemän och akademiker ser på samma sätt. Vi ser en allt större flexibilisering av anställningsförhållandena, som slår utifrån klass men också mycket utifrån kön. Vi vill driva opinion om detta på ett sätt som gör att man inte kan blunda för den här utvecklingen, säger Joa Bergold.

Frågan om jämställda löner – som splittrat LO-samordningen i avtalsrörelsen – var också uppe till diskussion på kongressen. Kommunals motion om att LO:s ledning ska verka för jämställdhetspotter och förändrade instruktioner till Medlingsinstitutet röstades ner.

Däremot ska LO fortsätta att verka emot värdediskriminering mellan kvinno- och mansdominerade yrkessektorer och starta en diskussion med TCO och Saco om lönepolitikens inriktning, med fokus på ojämlik lönespridning, jämställda löner, löneglidning och internationell konkurrenskraft.

Fokus på enighet

Att Kommunals motion fick nej handlar enligt Joa Bergold inte om att frågan anses oviktig. Snarare handlar det om hur LO ska genomdriva jämställda löner.

– Vi har ett starkt fokus på att komma vidare i frågan om jämställda löner och vill kunna gå in i förhandlingar förutsättningslöst, utan att ha låst fast oss vid en viss metod.

Det pratas ju mycket nu om att LO måste enas. Kan detta fokus på enighet innebära en risk att satsningar på jämställdhet får stå tillbaka?

– Nej, jag tror inte det. Den här kongressen är på många sätt en nystart, jag tror att vi känner en större samhörighet nu. Jag tror inte att ökad enighet automatiskt innebär att man går tillbaka i jämställdhetsfrågorna, men det är upp till bevis för oss. Vi har nu en ledning som driver de här frågorna starkt, och som kommer att våga blåsa på, säger Joa Bergold.

I ett av besluten sägs det att LO ska driva på för en jämställd arbetslinje, som möjliggör för kvinnor och män att arbeta mer. Samtidigt ska LO verka för sänkt arbetstid. Går det ihop?

Långsiktigt mål

Joa Bergold förklarar att ”arbeta mer” framför allt handlar om att kvinnor och män ska kunna arbeta mer jämlikt – att förändra mönstret där kvinnor jobbar mycket mer deltid medan män inte gör det.

– Men också i bemärkelsen att vi ska arbeta för en arbetsmiljö som gör att man orkar jobba, att man inte behöver gå ner i arbetstid för att arbetet är så tungt.

Vad gäller sänkt arbetstid är det långsiktiga målet 30 timmars arbetsvecka, men kongressen avslog kravet att LO ska driva på för lagstadgad 36 timmars arbetsvecka under kongressperioden. ”Kravet måste vägas mot andra mål och genomföras vid rätt tillfälle” anser LO. Enligt Joa Bergold är det en fråga om prioriteringar.

– Vi har inte nu ett krav från förbunden att det här ska drivas lagstiftningsvägen. Just nu är fördelningen av kvinnors och mäns arbete en högre prioriterad fråga.

LO-kongressen beslutade också att tillsätta en välfärdspolitisk utredning som granskar vad de senaste årens politik och systemförändringar inom välfärden – däribland sjukförsäkringen – har resulterat i.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV