Startsida - Nyheter

Ny seglats för att bryta den olagliga blockaden av Gaza

Denna gång utgår kampanjen från Umeå, dit segelfartyget Estelle just anlänt. Kampanjen inleds med att Dror Feiler, konstnär och kompositör, som tillsammans med Mattias Gardell, professor i religionshistoria, håller föredrag om behovet av, och målsättningen med, Ship to Gaza.

– Målsättningen är att i sommar segla till Visby, Göteborg och sedan en mängd olika hamnar längst Europas kust, för att ta upp nya resenärer samt att väcka internationell uppmärksamhet och opinion mot Israels förödande blockad av Gaza, säger Dror Feiler.

– Såväl EU som FN och samtliga partier i den svenska riksdagen har fördömt blockaden och menar att den är olaglig. Ändå händer ingenting. Detta trots att över 80 procent av alla invånare i Gaza numera är helt beroende av ekonomiska bidrag för sin överlevnad, eftersom deras jordbruk och deras företag slagits ut av blockaden. När de överstatliga organisationerna sviker ser vi det som vårt ansvar att göra det vi kan för att hjälpa ett folk som berövats sina mänskliga rättigheter.

Mattias Gardell och Dror Feiler. Foto: Ulrik Wemmenhed

På frågan om Ship to Gaza är konfrontativ och främst riktad till äventyrshungriga män ger Dror Feiler svar på tal:

– Hälften av alla resenärer i båten är kvinnor, hälften av våra talespersoner är kvinnor, och vad gäller konfrontationen så sitter vi i en liten båt, de flesta sjösjuka, och vi möts av beväpnade män i militärbåtar. Så vem är det då egentligen som är konfrontativ?

Rukiye Ekici, en av alla de som engagerat sig för Ship to Gaza, förklarar varför hon anser att kampanjen är så viktig:

– Palestinas folk ropar på oss, på omvärlden, om hjälp. Därför är det viktigt att vi engagerar oss och bidrar på vilka sätt vi kan. Palestinier är ju människor precis som du och jag. Varför ska inte de få ha sin frihet och sina rättigheter?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV