Startsida - Nyheter

Serietidningen Tivoli läggs ner

I slutet av förra veckan meddelades prenumeranterna i ett brev att serietidningen Tivoli läggs ner.

– Våra begränsade resurser räcker inte till. Vi båda på redaktionen har jobbat helt ideellt med Tivoli, på kvällar och helger och har vi inte hunnit med nödvändig marknadsföring, säger Camilla Nyman som är en av redaktörerna bakom Tivoli.

Serietidningen Tivoli har inte heller, trots att det uppges vara prioriterat, erhållit tidsskriftsstöd från Kulturrådet.

– Vi hoppades från tidskriftsstöd från Kulturrådet som särskilt skall främja tidskrifter för och om barn samt tidskrifter som verkar för mångfald, jämställdhet och kvalitet. Trots att dessa frågor ligger helt i linje med Tivoli fick vi nej och tillströmningen av nya prenumeranter sedan omstarten har då inte varit tillräckligt hög, säger Camilla Nyman.


Lämnar stort tomrum efter sig

Serietidningen Tivoli kommer att lämna ett gapande tomrum efter sig. Tivoli utgjorde ett viktigt komplement på barntidningsmarknaden genom ett brett bildberättande med färska serier från unga vitala debutanter och fantastiska klassiker som Loranga och Barna Hedenhös, aktuella barnboksillustratörer, inspirerande pyssel och tankeväckande redaktionellt material, ofta med aktiv barnmedverkan.

– Tivoli talade till barns inneboende kreativitet och nyfikenhet på världen, oavsett kön. Våra läsare är ledsna och det känns oerhört sorgligt att det återigen bara finns en enda aktör på den svenska barnseriemarknaden, säger Camilla Nyman som dock fortfarande håller dörren öppen för att hitta utgivningsformer för de serietecknare som medverkat i tidningen:


Öppen för samarbetsformer

– Kanske kommer man träffa på några av de välbekanta serierna i nya sammanhang, som enskilda special- eller temanummer om tillfälle ges. Här finns många möjligheter och idéer som vi gärna skulle gå vidare med tillsammans med intressanta samarbetspartners, både inom offentlig sektor och näringslivet.

Nu erbjuds prenumeranterna istället motsvarande antal nummer på barn- och ungdomstidningen Kamratposten som kompensation för innestående utgåvor.

Serietidningen Tivoli gavs ut av Positiv Förlag har funnits i tre år. Tivoli satsade på genusmedvetna kvalitétsserier för barn och var unik i sitt slag. Bland de medverkande fanns serietecknare som Sara Olausson och Ana Udovic med flera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV