Startsida - Nyheter

Pappaledighet på Kuba

Brist på relevant information och djupt präglade manschauvinistiska stereotyper präglar debatten om pappaledighet på Kuba. Det skriver Dixie Edith, korrespondent på den feministiska nyhetsbyrån SEMlac.

Hon rapporterar om ett möte på tema genus och kommunikation där journalisten Ileana Sifontes redogjorde för en undersökning om pappaledighet som hon gjorde nyligen i Ciego de Ávila, en stad med cirka 86 000 invånare öster om Havanna.

– Män i lokalbefolkningen visste inte ens om att de kunde vara lediga. Förra året ansökte en enda pappa om föräldraledighet och hittills under 2012 har ingen gjort det, sade Sifontes och underströk att kontrasten är skarp mot det faktum 60 procent av kvinnorna i området har gymnasie- eller universitetsexamen och arbetar i centrala ekonomiska sektorer.

Enligt veckotidningen Trabajadores har endast 17 fäder tagit ut pappaledighet under de senaste tre åren.

En pappa som Ileana Sifonte talade med i Ciego de Ávila sade sig inte vara beredd att ta den kritik han räknade med från sina kolleger på jobbet, om han hade varit pappaledig. Samtidigt visade hennes undersökning att män inte längre ser sig själva som familjernas enda försörjarna och auktoriteter.

Hennes slutsats är att informationen om föräldraledighetslagen måste förbättras om fler män ska använda sig av den.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV