Startsida - Nyheter

Nyheter

Ingen förbättring bland kommentarerna

Efter massakern på Utøya stramades reglerna för digitala kommentarer hos de stora medieaktörerna upp. Men trots nya regler, minskade möjligheter till anonymitet och andra uppstramningar har tonen i kommentatorsfälten inte blivit bättre.
Feministiskt Perspektiv har fått ta del av korrespondens där det framgår att rasistiska kommentarer fick ligga kvar medan den som gick i svaromål rensades bort.

SvD ändrade förra veckan reglerna för sina kommentarsfält så att genom att begränsa antalet kommentarer per person. Anledningen var att de fick så långa trådar från få debattörer som inte heller kom fram till någonting.

– Vi hoppas att folk ska vässa sin argumentation och formulera sig lite bättre. Just för att slippa de långa trådarna, säger Fredric Karén.

Han berättar att Svd är väldigt tydliga med sin policy för olämpliga kommentarer.

– Vi listar upp de som är viktiga att förhålla sig till. Att hålla sig till ämnet. Inte angripa skribenten som skrivit texten. Inte hetsa mot folkgrupp eller sexuell läggning.

– Detta ska moderatorerna sedan utgå ifrån när de läser kommentarerna. Är det någon som inte håller sig till reglerna tas kommentaren bort. Sker det upprepade gånger stängs vederbörande av.

Granskar ni på något sätt hur modereringen efterföljer kriterierna?

– Ja det gör vi. Men vi sitter inte med lupp varje dag. Det är en omöjlighet. När vi ser att en text har många kommentarer läser redaktören ofta in sig på diskussionen eller debatten. Ser peronen att det verkar vara många inlägg som inte är bortplockade så larmar vi till IS och säger att de måste gå in och rensa hårdare. Motsatsen finns också. Att jag eller redaktionen får mejl från personer som undrar varför deras inlägg blivit bortplockade. Då kan det ibland vara så att moderatorn kan ha gjort fel. Då lägger vi in den igen, säger han.

I ett exempel på en dialog som Feministiskt Perspektiv har fått ta del av framgår att den rasistiska kommentaren fick ligga kvar medan den som gick i svaromål togs bort:

”det är tragiskt att det ska till en muslimsk kvinna att kritisera konsekvenserna av vår invandringspolitik, men det är också dem som har legitimitet att göra det. Andra som påpekar dekadensen i Sverige blir kallade rasister.
devisen i dagens samhälle lyder ”tolerans mot intolerans”. Ponera att vi hade haft 2 miljoner muslimer i Sverige. Dom hade utgjort en betydande maktfaktor då. idag har vi 600 000, och med den invandringen och naivitets-dynamiken så kommer balansen vara än mer påtaglig. man kan ju se hur relationerna runt om i världen ser ut mellan muslimer och kristna. kristna i MENA är andra gradens medborgare, men det är här i Sverige muslimer propagerar tolerans. Europa har lämnat teokratin till historian, men tydligen ska Europa filtrera en religion som inte hör hemma här, på vår egen mark, frivilligt.”

Kommentaren nedan är ett direkt svar på den ovanstående. Men den plockades bort.

”Du tror att du blir trovärdig när du använder ordet MENA, som rasisterna på flashback använder flitigt liksom andra särskiljande begrepp. Jag häpnar. Det är just det jag menade med att rasister kapar tråden för sina syften. Din kommentar handlar inte om kvinnoförtryck. På det viset blir den här typen av kommentarer det allra värst hindret för att hjälpa kvinnors underordning inom fundamentalistiskt islam. Och givetvis även utanför.”

Dialogen är från SVT debatts forum.

Ett annat exempel på kommentar som tagits bort, denna från ett av Aftonbladets kommentarsfält:

Tecknad barnporr använda i undervisningssyfte av pedofiler/förövare gentemot barn för att normalisera övergreppssituationen. Det är lättare att förleda dem med teckningar än med foto/film. Det har man sett i utredningar, därför finns lagen om skydd av barn som grupp, små barn har nämligen inte mycket att sätta emot en vuxne som visar en tecknad bild på ett övergrepp.”

Feministiskt Perspektiv har mottagit mängder av kommentarer liknande dessa där samtliga delar en gemensam nämnare – de har plockats bort. Detta från oberoende medier.

Vissa av bloggarna har konfronterat de aktuella medierna och ofta mötts av svar som:


Tack för ditt mail. Jag är ledsen över att du känner dig orättvist behandlad.
Här är våra villkor och regler, som är lika för alla”.

Välkomnar flera företag

Inti Chaves Perez, försteredaktör på SVT debatt berättar att SVT:s moderering är helt åtskild från det arbete som redaktionerna gör.

– Men jag läser ofta kommentarerna för att jag vill veta hur samtalsklimatet är i kommentarsfälten och jag vill kunna svara på läsarnas publicistiska frågor när det känns befogat.

På frågan om uppfattningen av att sexism och rasism får härja fritt på kommentarsfälten svarar han:

– Jag tycker det är tråkigt att det finns anonyma personer som väljer att använda ett väldigt hårt språk, oavsett vilka ideologier de torgför. Hårt klimat stympar det öppna samtalet och därför är det viktigt att ha moderatorer som är snabba och konsekventa i sin implementering av SVT:s regler.

Både Inti Chaves Perez och Fredric Karén välkomnar att flera företag ska slå sig in i modereringsbranchen. Svd:s Karén menar att det är omöjligt för tidningen själv att ta hand om alla kommentarer som väller in. Inti Chaves Perez tillägger också:

– Jag tror att det finns utrymme för fler modereringsföretag och hoppas att unga entreprenörer ger sig i kast att hitta ännu bättre lösningar för hur medieföretagen ska sköta modereringen. Det är en framtidsfråga.

Funderar ni inte på att sätta in insändarredaktörer? En person som arbetar heltid med detta. Just för att säkra att era krav verkligen följs?

– Problemet med att ha en person som jobbar heltid med detta i redaktionen vore att modereringen i så fall begränsas till kontorstid. Och när katten lämnar rummet dansar råttorna på bordet, säger Chaves Perez.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV