Startsida - Nyheter

Sexköp som EM-tillbehör

För er som missat det pågår ett EM i fotboll i Polen och Ukraina. Hundratusentals fotbollsfans vallfärdar till värdländerna för att njuta av spänning, gott spel och en smak av den lokala kulturen.

En av de heta frågorna inför och under mästerskapet har varit om konsumtionen även innefattar den lokala befolkningen.


Betydligt högre siffror

Den ukrainska feministiska aktivistgruppen Femen har genomfört flera uppmärksammade aktioner i protest mot EM-arrangemanget, för att väcka uppmärksamhet kring prostitutionsfrågan.

Femen protesterar, ofta genom nakenaktioner, mot sexism, sexhandel, trafficking och ett ojämställt samhälle.

EU-organisationen TAMPEP (European Network for HIV/STI Prevention and Health Promotion among Migrant Sex Workers) beräknar antalet prostituerade i Polen till ungefär 8 000, medan siffrorna i Ukraina är betydligt högre.

Enligt TAMPEP är antalet minst 50 000. International HIV and AIDS Alliance säger att det snarare handlar om 60 000-90 000, varav en sjättedel minderåriga. De flesta, 10 000-11 000, befinner sig i Kiev.


Socialt stigmatiserade

Trots att det är lagligt att köpa och sälja sex i Polen (koppleri är dock olagligt), är inkomsten undantagen från såväl skatt- som trygghetssystem.

Sexarbetare har därför inte samma möjligheter och rättigheter till bland annat sjukvård och pension.

I Ukraina är prostitution olagligt, även om straffet 2005 mildrades från fängelse till böter.

Två tredjedelar av alla sexarbetare i Ukraina har det som sin enda inkomst. Ca 40 % har aldrig haft något annat jobb och ungefär hälften har andra människor (i snitt två), ofta barn, att försörja på sin inkomst.

Sexarbetare i Ukraina är socialt stigmatiserade. Att köpa sex ses inte som problematiskt, medan sexarbetare betraktas som ett socialt ont.

Enligt intervjuer gjorda med sexarbetare i Ukraina trakasseras de ofta av poliser både genom bruk av våld och genom utpressning. Eftersom de inte kan söka hjälp av myndigheter och inte kan söka sjukvård av rädsla för anmälan, utgör de en oerhört utsatt grupp.


Hårt drabbad av hiv

Enligt en undersökning av Salus-stiftelsen, (en ickevinstdrivande organisation som arbetar med information om och arbete mot spridning av könssjukdomar) av prostituerade i Lviv-området i västra Ukraina hade 18 procent blivit våldtagna innan de började med prostitution.

Majoriteten av dessa blev våldtagna av en man i deras närhet, en släkting, pojkvän eller äkta man.

Ukraina är också hårdast drabbat av hiv av alla europeiska länder. Mellan 1-2 procent av den totala befolkningen beräknas vara smittade av hiv.

Bland sexarbetare är siffran mycket högre. Runt 13 procent i genomsnitt och så många som en fjärdedel i till exempel Odessa, Poltava och Donetsk.

Sjukvården i allmänhet och för sexarbetare i synnerhet är undermålig i Ukraina. I många fall måste man ta med sig egna sjukvårdsartiklar för att kunna få den vård man behöver.


Legalisering

Sexarbetare tvingas ofta dölja hur de försörjer sig på grund av den sociala stigmatiseringen. Frivilligorganisationer arbetar hårt för att nå ut till sexarbetare med sjukvård, men det är svårt att åstadkomma en förändring.

I parlamentet diskuteras just nu en legalisering av prostitution, bland annat för att ge sexarbetare i landet bättre förhållanden. Frågan som flera organisationer ställer sig är om det verkligen är lagboken som står i vägen, om det sociala stigmat kommer att förbättras av en legalisering?

Hur samhället i Polen och Ukraina kommer att påverkas av EM är svårt att sia om.

Ett av Femens budskap är att se Ukraina som ett land med ändlösa möjligheter för unga kvinnor, inte som en bordell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV