Nyheter

Risk för att PAS legitimeras

I dag, fredag, är sista dagen att lämna in synpunkter på revideringar av den femte upplagan av the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Det är en diagnosmanual som ges ut av the American Psychiatric Association (APA).

Kvinnoorganisationen NOW befarar att fadersrättsrörelsens påtryckningar har gett resultat, och att diagnosen PAS kan komma att inkluderas i manualen, men under något annat namn. NOW har skrivit till APA för att förklara sin mycket kritiska hållning och uppmanat andra att göra samma sak. Bland annat framhåller organisationen att:

”PAS är en taktik som används av advokater vars klienter (i första hand fäder) söker vårdnaden om sina barn. De här fäderna står ofta inför anklagelser om våld i hemmet och/eller sexuella övergrepp på sina barn, och användningen av PAS är en förlängning av ett kontrollerande beteende som pågått i åratal.”

Feministiskt Perspektivs Gerda Christenson har tidigare skrivit om hur svensk socialtjänst använder sig av PAS i vårdnadstvister, om barns rättslöshet och bakgrunden till ”diagnosen” (se faktaruta).

Lars Jalmert, genusforskare, professor i pedagogik vid Stockholms universitet och psykolog, konstaterar att PAS saknar vetenskaplig grund. Han varnar för konsekvenserna av det som nu pågår i USA:

– Om PAS (eller liknande) kommer in i DSM-5 så ger det en slags legitimitet eftersom DSM i praktiken fungerar som rättesnöre för psykiatriska diagnoser. I sin tur kan det leda till att även svenska domstolar tar hänsyn till grundlösa beskyllningar om att ena parten ljuger, i exempelvis vårdnadstvister.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV