Startsida - Nyheter

Sextrakasserier hot mot Egyptens revolution

Ett löst nätverk av engagerade feminister har kallat till en demonstration mot de sexuella trakasserier som har blivit ett stort problem för Egyptens revolutionärer. Under revolutionens senare del har kvinnor under perioder utsatts för systematiska sexuella övergrepp i det offentliga rummet. Det har ofta handlat om att kvinnor omringats, fått sina kläder avslitna och antastats. Detta har hänt till och från och folksamlingarnas Tahrir-torg har många gånger varit platsen för övergreppen.

Förra fredagen attackerades en demonstration mot dessa sexuella trakasserier på Tahrirtorget. Ett hundratal kvinnor marscherade genom överfyllda torget med en ring av män runt sig för säkerhet.

– En av männen i ringen började antasta en kvinna, när hon sedan slog till honom kom fler och lade sig i och gruppen löstes upp, berättar Maie Panaga, en av deltagarna i demonstrationen.

Hon utsättes inte för några övergrepp själv, men kände sig hjälplös när hon såg hur flera andra kvinnor drogs iväg och omringades av män. När andra försökte komma kvinnorna till undsättning utbröt stora bråk, som tog slut först när någon tog fram en pistol och sköt i luften.

– Jag var så arg, jag ville slåss, men samtidigt var vi tvungna att hålla ihop för att inte utsätta oss för ännu mer fara, säger Maie Panaga.

Hon, så väl som många andra aktivister, tror att förra veckans händelser var organiserade av, eller i sympati med det styrande militärrådet, för att skrämma bort kvinnor från torget. De menar att männen uppmuntras och får betalt att för att begå övergreppen. Genom att få bort kvinnorna får man ner antalen och det blir det enklare att peka på demonstranter som en skara unga våldsverkande män och genom det ha anledning att angripa dem.

Men samtidigt är sexuella trakasserier av olika slag vanligt förekommande i Egypten och ett problem som de revolutionära aktivisterna försöker motverka.

– En del säger att vi ska lämna problemet med sexuella trakasserier åt sidan nu för att det är viktigare politiska frågor på spel i landet. Men det kan vi inte, vi måste fortsätta visa att Egyptens kvinnor är en del av revolutionen, säger Maie Panaga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV