Nyheter

Falsk hållbarhet på Río+20

I ett uttalande kritiserade grupperna förslagen som världsledare tagit fram under aktiviteterna som föregick Río+20, toppmötet som inleddes officiellt igår och avslutas på fredag.

Kvinnorna, som även deltog i alternativa möten, slog fast att de åtaganden som gjordes vid toppmötet 1992 (Eco 92) nu kränks och att regeringarna har valt lösningar som de karaktäriserar som ”falska”.

Kvinnorörelsen försäkrade att regeringarna vill åstadkomma hållbar utveckling genom att förstärka en ojämlik produktions- och konsumtionsmodell, som bara ökar exploateringen av naturresurser.


Prioriterar banker

De varnade för att en fortsatt ekonomisk politik och finanspolitik som förstör den biologiska mångfalden och naturresurserna, och medger en konsolidering av ”patriarkatets nya varianter”, ytterligare kränker människors rättigheter.

Den ”gröna ekonomin” som länderna främjar är enligt dessa kritiker en modell som föredrar att rädda banken, även om otrygghet och arbetslöshet ställer miljontals personer på gatan.

”En modell baserad på vinst och kompetens, där det viktigaste i människornas medborgarskap är deras roll som konsumenter. Ett system som för att komma ut ur krisen efter att ha skapat den stödjer sig på bakåtsträvande och fundamentalistiska krafter”, fastslog de.

Inför denna hållbarhetskris uppmanade organisationerna länderna på Río+20-toppmömtet, och särskilt den brasilianska regeringen, som koordinerar förhandlingarna, att upprätthålla åtagandena om mänskliga rättighter.


Det första territoriet

När det gäller sexuella och reproduktiva rättigheter krävde kvinnorna också att inga steg bakåt tas, och bad staterna att effektivt tillämpa universell politik på området.

Likaså avfärdade de avtalen från G20-toppmötet som genomfördes den här veckan i Baja California Sur, i Mexiko, för att de anses ”kidnappa demokratin” och främja staters möjligheter att sluta garantera människors rättigheter.

”Vi försvarar vår, kvinnors, rätt till jämställdhet, självständighet och frihet på alla territorier där vi lever, och särskilt våra kroppars rättigheter, som är vårt första territorium”, poängterade organisationerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV