Startsida - Nyheter

#almedalen: Schyman ställer politiker mot väggen

Almedalsveckan slår rekord i antal godkända evenemang. Över 1700 programpunkter ska klaras av under veckan och det största temat är vård och omsorg. Att det ser ut på det sättet är inte förvånande anser, Karin Lindvall, koordinator för Almedalsveckan:
- Det är traditionellt sett alltid stora valfrågor. Det politiska läget vi har i dag representerar också Almedalen.

Media och journalistisk är en ny kategori som tar plats på Almedalsveckan. Den placerar sig som nummer två efter just vård och omsorg med sina 150 evenemang.

– Med tanke på att det sker förskjutningar i blocken och oppositionen närmar sig regeringen så blir typiska välfärdsfrågor som vård och omsorg viktiga under Almedalsveckan, säger Karin Lindvall som inte kan säga hur många av dessa som har en feministisk prägel.

– Jag kan omöjligt uttala mig om det generellt. Det är för många evenemang. Men jag tror att feminism och jämställdhet finns representerade inom många olika områden, säger hon.

När Feministiskt Perspektiv orienterar sig i programmet finner vi många evenemang som handlar om jämställdhet och feminism.

Bland annat kommer SKR samt ROKS att finnas på plats i Almedalen. SKR:s journalistiska granskning av det globala våldet mot kvinnor kommer att presenteras och diskuteras – ”Cause of Death”

Även fryshuset står bakom en rad olika seminarier. Bland annat ”Jämställdhet är inte en kvinnofråga!”.

UN Women Gotland i samverkan med Kvinnojouren, Rädda barnen, Röda korset med flera levererar seminariet ”Vem förtjänar att bli slagen?”.

Ottar ställer sig tillsammans med tidskriften Expo frågan ”Kan sexualpolitiska och antirasistiska tidskrifter göra skillnad i samhällsdebatten?”.

RFSL och RFSU kommer också att befinna sig i Almedalen, där bland de båda tillsammans med Hiv- Sverige anordnar ”Hiv-monstren, finns dom bara i tidningarnas rubriker?”.

Kvinna till Kvinna arrangerar en rad olika seminarier om fred, kvinnor och säkerhet. De är också med och arrangerar Säkerhetspolitiskt sommartorg, som är ett ett forum för säkerhetspolitiska frågor.

En av deras höjdpunkter är att de gästas av kvinnorättskämpen
Lois Cheche Bruthus, Liberias ambassadör i Sydafrik. Bruthus medverkar i två seminarier: ”The road towards peace in Liberia” och ”Sexual violence in conflict – how to end impunity?”.

Feministiskt Initiativ kommer att stå för det tyngsta löneseminariet under Almedalsveckan ” Nu eldar vi på! Lön efter kön – hur förändrar vi dagens situation.

Gudrun Schyman modererar seminariet och medverkar gör samtliga partier. utom SD, och företräds av gruppledare eller arbetsmarknads-/jämställdhetsansvarig.

Tror du att politikerna i Almedalen vill förändra dagens lönesituation mellan män och kvinnor?

– Nja, det beror sig på vem man frågar så klart. Men det är inte tillräckligt många som tar saken på allvar. Då skulle det ju ha varit ändrat redan, säger Gudrun Schyman och fortsätter:

– Det finns ett väldigt tydligt motstånd och det måste synliggöras. Till detta seminarium har jag ju bjudit in de politiska partierna som inte tar några initiativ i frågan. Det är ju där de har att verka.

– Nu ställer faktiskt de kvinnodominerande facken krav på politiska initiativ och de gör ändå ingenting. De hänvisar till arbetsmarknadens parter och den svenska modellen. Den svenska modellen bygger ju på en exploatering av kvinnors arbetskraft. Detta måste man våga ändra på. Nu vill jag ställa partierna mot väggen ” vad säger ni nu, när facken har gått samman på ett historiskt sett och ställer krav”. Detta vill vi i Fi få svar på.

Finns det någon annan feministiskt fråga som du tycker är viktig att lyfta i Almedalen?

– Ja. Vi måste lyfta den här frågan om den paradox som råder i Sverige, där alla säger sig vilja ha jämställdhet men otroligt få är beredda att lägga två fingrar i kors för att göra något.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV