Startsida - Nyheter

Ytterligare engagemang krävs för att nå milleniemål

FN:s statusrapport om milleniemålen visar att fyra viktiga delmål redan har uppnåtts – tre år före 2015. Det gäller halverad fattigdom, förbättrade levnadsvillkor i världens slumområden, att lika många flickor som pojkar börjar skolan samt tillgång till rent vatten.

Enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är det "utmanande men möjligt" att nå återstående mål. Men då krävs att den ekonomiska krisen inte får tillåtas bromsa eller vända de framsteg som har gjorts.

– Resultaten visar att millenniemålen har bidragit till att skapa fokus och mobilisera politisk vilja, ekonomiska resurser och engagemang på ett sätt som saknar motstycke. Vi har också sett att riktade investeringar – exempelvis vad gäller tillgång till energi och stärkande av kvinnors ställning – kan ha synergieffekter på samtliga mål. Barn till kvinnor som fått gå i skolan har exempelvis större chans att överleva sin femte födelsedag, säger Olav Kjørven, chef för UNDP:s policyavdelning som har en central roll i arbetet med att ta fram en ny utvecklingsagenda – efter 2015.

Bland de mål som ännu inte har uppnåtts finns halverad hunger, 900 miljoner människor går fortfarande och lägger sig hungriga varje kväll. Tillgång till rent dricksvatten, fattigdom och utsläpp av växthusgaser är andra stora utmaningar.

I millenniemålen ingår också att andelen parlamentariker som är kvinnor ska ha ökat – men fortfarande är 80 procent av världens parlamentariker män. Vad gäller milleniemålet om förbättrad mödrahälsa och minskad mödradödlighet har mödradödligheten nästan halverats sedan 1990, men det är långt kvar tills målet har uppnåtts i sin helhet. Detta enligt ett pressmeddelande från FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV