I dag invigs OS i London. En hel del kritik av olika slag har redan framkommit. Men "Varför skulle detta mästerskap vara ett undantag från alla andra? Historien talar sitt tydliga språk", skriver Ida Ali och värmer upp inför idrottsfesten med liten känga till SVT.
I fall någon har missat – i dag är det OS-invigning. Alla ni som inte gillar sport kommer att tvingas stå ut med SVT:s storsatsning ända till den 12 augusti, då spektaklet är över. Men för oss som älskar sport så är det bara att luta sig tillbaka och njuta. Nä, förresten. Baksidorna av ett stort idrottsevenemang går inte att blunda inför. Och det ska heller inte blundas.
OS smygstartade redan i onsdags, då damfotbollen rullade i gång. Sverige vann sin match mot Sydafrika med fyra mål mot ett. På lördag ställs de mot världsmästarna Japan, som också vann sin debutmatch mot Kanada, men knappt.
En sak som är glädjande och helt unikt för detta OS är att samtliga IOK-länder i år deltar med kvinnor i de olympiska spelen. Det är första gången och inte en dag för tidigt.
Internationella olympiska kommittén presenterade förra veckan namnen på de två saudiska kvinnor som ska tävla i OS. Saudiarabien är tillsammans med Brunei och Qatar de enda länder som tidigare endast tävlat med män i de olympiska spelen.
Tragiskt men ett steg i rätt riktning.
Så kommer vi till det som allt till syvende och sist handlar om – pengar.
Kampen mellan varumärkena är i full gång. Meredith Alexander på Action Aid hoppade av IOK:s etiska kommitté när Dow Chemical släpptes in som en av de största största sponsorerna.
Dow äger Union Carbide vars dotterbolag var inblandat i gasutsläppet i Bhopal i Indien 1984. Olyckan förde med sig 10 000-tals dödsoffer och hundratusentals människor men för livet som ännu väntar på kompensation.
Avhoppet ändrade inget och igår hotade den indiska truppen att inte närvara vid invigningen i protest. I SVD Näringsliv kunde man den 25 juli läsa att Sebastian Coe, ordförande för OS i London, slagit fast att den som bär en t-shirt med Pepsis logga inte släpps in på OS-arenan eftersom konkurrenten Coca cola är en betalande sponsor.
Välkommen till storbjässarnas värld.
Sedan ska ju också som sig bör, några offras för att andra ska få njuta. Kapitalismens andningsorgan.
SVD skrev i mitten på maj att den ukrainska arbetsinspektionen, State Service of Mining and Industrial Safety, i slutet på mars redovisade att 14 byggnadsarbetare förolyckats på EM-byggen i Ukraina.
Åtta av dem på Kievs Olympiska Stadion, där Sverige spelade samtliga av sina gruppspelsmatcher. I början av april kom motsvarande siffra från den polska arbetsinspektionen, National Labour Inspectorat. Sex byggnadsarbetare förlorade livet under de polska förberedelserna för EM, tre av dem på EM:s invigningsarena i Warszawa.
Ett exempel på när idrotten inte tar sitt ansvar gällande arbetsmiljön då det snarare handlar om att anställa billig arbetskraft i stället för att satsa på säkra arbetsvillkor.
När detta skrevs hade ingen förlorat livet under arenabyggena i London. Inte heller i Brasilien, som ska stå värd för både fotbolls-VM 2014 och OS, har det fram till i april 2012 inträffat en enda dödsolycka. Förhoppningsvis tecken på en utveckling i rätt riktning.
Prostitutionen då, kommer den att öka i London? Självklart. Nu har jag inga siffror eller andra källor som stödjer min tes, men varför skulle detta mästerskap vara ett undantaget från alla andra? Historien talar sitt tydliga språk.
Ingen framsida utan en baksida. Idrotten är, som alla andra samhällsinstitutioner, inte fri från kapitalismens brutala järngrepp. Framför allt inte idrotten, bör tilläggas. Där det finns stora summor att inkassera, blir alltid några lidande.
Med detta sagt så kommer i alla fall jag att följa OS med glädje. Glädje över fina individuella prestationer, glädje över laginsatser där laget med starkast kollektiv kommer att stå högst upp på prispallen. Men jag fasar över att bli smärtsamt medveten om eventuella dopingfall.
Jag kommer också att kritisera. Kritisera rasistiska, sexistiska och andra kvinnoförnedrande tillmälen. Kritisera resultatet av en redan grundad patriarkal struktur som OS trots allt är.
Jag tror jag hivar av en salva redan nu. Så jag kommer i form.
Kunde inte SVT hitta någon fotbollsexpertkommentator som är kvinna? Eller kör de med den gamla vanliga dängan – syns vi inte så finns vi inte?
Bara en liten undran…