Nyheter

#sthlmpride: Löfvens linje ”glasklar”

Du pratar mycket om utbildningar och nämner de i nästan samtliga ämnen under samtalet. Vet vi inte tillräckligt redan?

– Uppenbarligen inte. Vi har de problem vi har. De återges av RFSL och RFSL ungdom. Så det är uppenbart så att vi inte kan tillräckligt. Jag menar att vi mycket, mycket mer behöver medvetandegöra oss själva. Det här är processer som man måste jobba medvetet med. Vi kan tro många av oss, alla av oss tror jag, att vi inte har några som helst fördomar. Men på något sätt tar det sig olika uttryck. Det kan säkert vara så hos myndigheter också.


Du antydde att socialdemokraterna ska se över väldigt mycket. Kommer ni verkligen att göra detta? Det har sagts tidigare men inte mycket har hänt.

– Nä, men vi har lagt konkreta förslag. Ta det här med informationsskyldigheten till exempel. Det har vi varit tydliga med sedan 2010. Vi har försvarat den här lagen tidigare, därför att vi trott att det gett verkan. Men bevisligen så fungerar det inte. Nu har vi annan kunskap. Bred kunskap. Forskningen visar att detta till och med kan försvåra i förebyggande åtgärder. Då måste vi ta till oss den kunskapen. Så vi har gjort det ställningstagandet och nu driver vi det.


Varför ska en hbtq-person rösta på socialdemokraterna?

Av många skäl, dels av de skäl jag talat om i dag, dels hur samhället i övrigt ska se ut. Vi är ett parti som slåss för människors lika värde, det innebär lika möjligheter, lika rättigheter. Det är vi som levererar den politiken fullt ut därför att vi har en politik där vi tar hand om varandra. Ett generellt välfärdssystem som ska ge alla människor lika möjligheter, lika rättigheter. Så det finns all anledning att rösta på socialdemokraterna.


Så du kan alltså garantera att det blir en förbättring för hbtq- personer med er vid regeringsmakten?

– Vi jobbar oförtrutet vidare med att se till att samhället ska bli bättre för alla människor därför att vi tror så stenhårt på människor lika värde. Det måste synas i samhället. Nu är inte vi i regeringsställning, men när vi kommer dit, vilket vi förhoppnings gör 2014, kommer vi jobba oförtrutet vidare med det. Sedan kommer man alltid att hitta nya problem och nya möjligheter. Men vår linje är glasklar, att alla människor också hbt-personer ska omfattas av människors lika rättigheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV