Startsida - Nyheter

Globalt dramatikermöte öppnat

Konferensen arrangeras vart tredje år, det är den nionde i ordningen och första gången som den äger rum i norra Europa. Runt 260 deltagare finns på plats för en av årets stora teaterhändelser. Årets konferens har det övergripande temat The democratic stage och torsdagen inleddes med fokus på arabvärlden, i det första av tre så kallade Key Notes, nyckelteman (som är öppna för allmänheten och streamas på webben).

Nidal Al Achkar, som grundat och driver Al Madina-teatern i Beirut, var första kvinna i talarstolen och började slagkraftigt: ”To be a woman in the arab world is problematic, to be an artist is questionnable, to be a woman and an artist is asking for trouble”. Hon konstaterade att teater är en ung konstform i arabvärlden och att pjäserna ofta kretsar kring aktuella politiska ämnen. Dessvärre ser hon hur ökad religiös fundamentalism inskränker kulturella uttryck.

Därefter talade Mona Knio som innehar en professur vid Department of Communication Arts vid The Lebanese American University. Hennes specialområde är ljusdesign och hon berättade om hur det var att som kvinna ta sig in i den tekniska delen av teatervärlden.

Sist ut var Sondos Shabayek, en av de unga egyptier som deltog i protesterna på Tahrirtorget under den arabiska våren. Hon är journalist, dramatiker, regissör och aktivist, och talade om vikten av den personliga berättelsen i ett dramatiskt historiskt skede.

Avslutningsvis tillkännagavs årets pristagare av Etel Adnan Award, palestinska Valantina Abu Oqsa. Förra året gick priset till Lana Nasser, Jordanien, vars pjäs In the lost and found: Red suitcase fick skandinavisk premiär senare på kvällen.

Etel Adnan som givit namn åt priset är en renommerad amerikansk-libanesisk poet, författare och bildkonstnär. Priset är treårigt och har instiftats av Al Madina Theatre och Riksteatern för att synliggöra och inspirera kvinnliga dramatiker från Arabvärlden, det delas ut för tredje och sista gången under konferensen.

Förutom de tre live-streamede nyckeltemana är fem föreställningar offentliga:

  • In the Lost and Found: Red Suitcase av och med Lana Nasser, Jordanien. Skandinavienpremiär. Spelas torsdag 16 och fredag 17 augusti, båda kvällarna kl 19, Dramalabbet, Östgötagatan 2.
  • Autumn Dance, med den iranska skådespelerskan Shabnam Toulei som sedan 2005 lever i exil i Paris. Söndag 19 augusti kl 20.00, måndag 20 augusti kl 19.00, Dramalabbet.
  • Beg you pardon, Ballhaus Naunynstrasse, Tyskland, söndag 19 augusti kl 20.00, Södra Teatern, Stora Scen
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV