Nyheter

Fast vårdkontakt ovanligt trots ny lag

Sedan 2010 har patienter som behöver insatser från olika sjukvårdsområden enligt lag rätt till en kontaktperson som samordnar vården. Socialstyrelsen presenterar nu en utvärdering som visar att färre än hälften av vårdgivarna har haft patienter som dragit nytta av den nya bestämmelsen.

 

- Det är överraskande att inte fler vårdgivare har haft patienter som har fått en fast vårdkontakt. Lagändringen är fortfarande ganska ny, men med tanke på hur stor gruppen äldre och multisjuka är borde fler ha behövt hjälp med att samordna sin vård, säger Thomas Malm, utredare på Socialstyrelsen.

Patienter som har svårt att klara sig själva och har flera sjukdomar samtidigt behöver ofta ha kontakt med många olika vårdgivare. Rätten till en fast vårdkontakt innebär att patienter kan få hjälp att samordna vårdinsatserna och exempelvis att sköta kontakter med socialtjänsten och Försäkringskassan.

– Att de får hjälp med att hålla ihop vården kan vara avgörande för deras säkerhet och trygghet, säger Thomas Malm.

 

Av de undersökta kommunerna har drygt 30 procent haft någon patient med fast vårdkontakt inom hemsjukvården. Motsvarande siffra för de undersökta vårdcentralerna är knappt 40 procent. Vårdpersonal och intresseorganisationer som har medverkat i utvärderingen är generellt mycket positiva till lagändringen. Samtidigt tyder resultaten på att många vårdgivare inte har lyckats omsätta den i praktiken. Uppföljningen visar också att patienter sällan själva begär att få en fast kontakt inom vården.

Under hösten kommer Socialstyrelsen fortsätta att informera om den nya rättigheten och sprida en handbok för vårdpersonalen, samt handboken "Min guide till säker vård" som kan delas ut till patienterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV