Startsida - Nyheter

”Allt är uppförstorat”

Det var i mitten av januari detta år som Feministiskt Perspektiv kunde avslöja att en tränare för pojklaget i innebandy FBC Engelholm använt sig av sexistiska instruktioner för att lansera sin spelidé.

Efter att det kom ut sade klubbens dåvarande ordförande Ulf Sylwander att det skulle tillsättas en utredning och att klubben även skulle anlita någon som kunde utbilda ledarna i etik och moral.

De kontaktade maskulinitetsforskaren Jesper Fundberg, men utbildningen har gång på gång flyttats fram. Efter drygt sju månader så har alltså ingen utbildning påbörjats.

– Det har varit en del utbyten av folk i styrelsen och jag kom in som ny ordförande i somras, därav anledningen till att inget skett hittills. Men jag kommer nu att fortsätta ansvara för utbildningen. Jag pratade med Jesper Fundberg i går och vi ska fortsätta samtalet i kväll och bestämma ett nytt datum, säger den nytillträdde ordföranden Magnus Lidén.

Anledningen till att den förre ordföranden Ulf Sylwander avslutat sitt uppdrag har enligt Lidén inget med uppmärksamheten kring den sexistiska spelidén att göra.


Ingen av pojkarna visste

Feministiskt Perspektiv ringer upp några föräldrar till pojkarna i laget för att få höra deras syn efter allt som hänt.

– Vi hade inte sett texten som tränaren använde sig av, säger en pappa och fortsätter:

– Efter att ni avslöjade texten så var det också första gången som det avslöjades för våra pojkar. De hade aldrig läst texterna. Hade min son kommit hem och visat detta, så hade jag ringt tränaren, som jag har jättebra kontakt med och sagt att detta är nog lite fel formulerat. Att det inte är något som pojkarna ska ha.

Han berättar också att ingen av föräldrarna i laget hade sett texterna och att förtroendet för tränaren alltid har varit starkt. Att han är en av Sveriges bästa innebandytränare.

– Det är ni som har hängt ut honom, inte vi. Visst är det fel formuleringar, men om han behövde ha dem för att komma ihåg ett spelsystem så får han väl ha det. Men våra pojkar hade inte fått höra om det förrän ni hängde ut honom. Det är där skon klämmer.


Felformulerat

Han uppmanar också Feministiskt Perspektivs sportredaktion att besöka en A – lagsträning för både damer och herrar. Då skulle vi få höra både ett och annat.

– Det här blev helt åt helvete förstorat, jag kan tycka att detta är löjligt. Det ska jag säga, jag har varit hjälptränare för damer. Alltså det är värre än vad killarna har det. Jag blev mörkrädd när jag hörde det, avslutar han.


Själva texten som han skrivit, reagerade du inte på den? Var han kunde ha fått detta ifrån?

– Jag kan säga att jag tycker det är felformulerat. Vissa grejer reagerade jag väldigt starkt på. Men är det någonting... nä, det är en missuppfattning.


Tycker du att klubben bör agera? Utbilda tränare så att det inte ska upprepas?

– Ja... det kan jag väl tycka. De har ju gjort grejer och det tycker jag är bra. Men att använda sig av tjejnamn tycker jag inte är fel. Försvaret Petra, anfallet Jessica. Tjejerna gör likadant. Men texterna är illa.

En annan pappa menar också att allt blev uppförstorat. Att det endast var ett sätt att leverera en spelförståelse.

– Vi föräldrar, vi backade upp honom. Och min grabb har inte tagit illa vid sig, säger han.

Tycker du att det är ett lämpligt sätt att leverera en spelförståelse på?

– Nä, det var fel, men förbundet var slarvigt och la det på en bänk och sedan fick ni den i era händer.


Feministiskt Perspektiv har även försökt nå Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber och hoppas få en intervju med henne under dagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV