Startsida - Nyheter

Kvinnor i rörelse

Senaste numret av den italienska tidskriften Lettera internazionale (nr. 112 juni 2012) har temanummer ”Donne in movimento” (Kvinnor i rörelse). Chefredaktören Biancamaria Bruno skriver i sin presentation av numret att hon slogs av författarnas ”kapacitet att tillhöra så många världar samtidigt”.

Denna rörlighet tror hon hänger samman med nödvändigheten och träningen i att ständigt förhålla sig den dominerande patriarkala kulturen. Kvinnor som skriver utövar berättelsen och minnet som ett sätt att skapa möjliga framtider. Det handlar om en delning av rötterna i nya livskraftiga plantor, en idé som förnekar bilden av roten som något fastlåst och stagnerat. Det är snarare en nomadisk kraft.

Numret innehåller bland annat “Nya tankar om manlig dominans” av Pierre Bourdieu, “Kvinna nomadisk och mångfaldig” av Rosi Braidotti, ”Jag är olydig och tar dig till havet” av Michela Mastrodonato, ”Konstruktionen av självet i rörelse” av Marina Calloni, ”Korsa gränser” av Anna Zoppellari, ”Om postsovietiska föreställningar och global kolonialitet: ett genusperspektiv” av Madina Tlostanova, ”Kvinnofrågan i Argentina” av Gina Lombroso och ”En bro mellan många världar” av Gloria Anzaldúa

Lettera internazionale

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV