Startsida - Nyheter

Hårdare straff för sextrakasserier i Frankrike

Frankrike har infört hårdare straff mot sextrakasserier på arbetsplatser, skriver TCO-tidningen. Under sommaren har den nya vänsterregeringen snabbehandlat en ny lag som anger två former av sextrakasserier på arbetsplatserna. Den ena handlar om kränkande anspelningar på sex, utan några ytterligare avsikter, och den andra om att utöva påtryckningar för att faktiskt få sex.

Frankrike var tidigt ute med att ange sextrakasserier på arbetsplatser som ett brott, men den gamla lagen ansågs för otydlig av landets laggranskande råd. Därför ogiltigförklarades den och ett juridiskt vakuum uppstod.

TCO-tidningen har pratat med Marilyn Balbeck, som företräder AVFT, en europeisk förening som bekämpar våld mot kvinnor på arbetsplatser. Hon berättar att kvinnoorganisationerna har fått vara med i beslutsprocessen vilket innebär annorlunda arbetsmetoder än den förra regeringens.

– Vi har träffat justitieministern fyra gånger för att prata om lagen. Det är ovanligt i Frankrike, säger hon.

I samband med att lagen förtydligades blev också straffen hårdare med upp till två års fängelse och 250 000 kronor i böter, vilket är dubbelt så mycket som i den gamla lagen. Vid förgrovande omständigheter, till exempel

när en överordnad utövar sexutpressning på en underordnad, kan straffet bli tre års fängelse.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV