Startsida - Nyheter

När kvinnor kommenterar fotboll

”Massor av matcher – varför noll tjejer?” frågade sig Aftonbladets krönikör Marcus Leifby förra helgen. Han ställde frågan hur det, år 2012, fortfarande kunde vara möjligt att det inte finns några tjejer som kommenterar fotboll i teve.
Feministiskt Perspektiv drog det hela ett steg längre.

Vi ringer upp Malin Swedberg,som under EM 2004 var expertkommentator i SVT. Det finns en viss skillnad i att vara kommentator och expertkommentator, men det är ändå viktigt att prata med en kvinna som kastat sig in i en mansdominerad värld.

Malin Swedberg räknas som en av de stora svenska damspelarna historiskt sett. Hon har inte alltid pratat fotboll i teve. Innan hon klev in i studion han hon med att vara utlandsproffs i Napoli, vinna diamantbollen, spela hem SM-guld med lagkompisarna i Älvsjö AIK och vara med i det historiska första Världsmästerskapet för damer.

”Positiv respons”

Men nu är det inte därför hon gjort sig känd hemma i stugorna. De som följer damfotboll ser henne titt som tätt i Tv4 där hon sitter bredvid Daniel Kristiansson och kommenterar damallsvenskan.

Herrfotbollsfantasterna minns henne kanske från sommaren 2004 när hon, som första kvinna, var expertkommentator under en teve-sänd fotbollsmatch.

Hur är det egentligen är att kasta sig in i ett så mansdominerat sammanhang?

– Många var helt tokiga över att jag pratade om deras sport. Det blev förstås mycket reaktioner. Jag hade bestämt redan innan att jag skulle strunta i det, säger Swedberg men väljer att inte gå in djupare på exakt vad som sades. Men helt klart är att hon fick kommentarer av de slag som vi ofta ser i sociala medier och i kommentarsfält på internet.

Malin Swedberg väljer att kalla det för typiska grottmänniskobetenden.

– Sen fanns det de som tyckte att det var jättekul. Men jag fick också mycket positiv respons. Framför allt från kvinnor, berättar hon och vi pratar en stund om hur kvinnorna i sportvärlden stöttar varandra otroligt mycket och att det är en skön trygghet att ha med sig.

Spelade ingen roll

Hon berättar att de flesta reaktionerna handlade om att hon var usel och inte hade något där att göra – för att hon var kvinna.

– De hade bestämt sig på förhand och jag fick aldrig någon möjlighet att visa vad jag kunde, berättar Swedberg, som har 78 landskamper och 10 mål i den blågula tröjan på sin meritlista.

Även fyra SM-guld och deltagande i alla de stora mästerskapen (VM, EM och OS) finns på hennes cv. Men det är, som sagt, som sportkommentator hon blivit mest känd.

Hon klev in i en studio under ett herrmästerskap, satte på sig kommentatorslurarna och snackade om det hon gillar allra bäst – fotboll. Herrfotboll eller damfotboll spelade ingen roll.

Swedberg älskar sporten och slukar allt hon kommer över. Hon säger till Feministiskt Perspektiv att hon inte vill dela in det i två led med ”manligt” och ”kvinnligt”, hon råkar bara vara galen i sporten fotboll.

– Någon var tvungen att göra det först, och jag gjorde bara det jag tyckte var roligt. Att jag sedan får klä skott för massa förlegade åsikter, det är väl okej då, säger hon och det hörs att hon inte tagit åt sig nämnvärt av kommentarerna som haglade över henne den där sommaren för åtta år sedan.

”Valde bort”

Det viktigaste för henne var att hon själv kände att hon gjorde ett bra jobb och att arbetsgivarna var nöjda. Och det var SVT. De ville ha med henne även efter det, men på grund av Swedbergs civila karriär valde hon att tacka nej.

– Jag valde bort det. Inte för de negativa reaktionerna utan för att jag ville ha kvar mitt jobb som polis.

Mailn Swedberg fick ett erbjudande med ett utökat arbete som polis. Att arbeta med media är ett kortsiktigt arbete, berättar hon.

– Att kombinera det med polisyrket hade blivit svårt. Tv4 har velat ha med mig på studiogrejer och sådant, men jag har valt bort det av tidsskäl. Sen om 10 år kanske jag vill göra det igen, då kanske jag gör ännu mer, vi får se.

”Kunna spelet och taktiken”

Hon förklarar sedan varför hon tror att det finns noll kvinnor i teverutan under en herrmatch, trots att fler kvinnor nu tagit steget in i fotbollsstudion.

– De flesta som finns i studion under mästerskap idag är sportjournalister. Då finns det dem som är experter på spansk fotboll och brinner för att lyfta fram det, det finns fler kvinnor där. Ska man vara expert så måste man kunna spelet och taktiken.

Swedberg menar att man måste ha spelat på hög nivå själv och då finns det, enligt henne, inte så många att välja på.

– Om man jämför med männen finns det för det första fler spelare men de verkar också mer villiga att fortsätta jobba med fotboll, det finns helt enkelt fler att välja på.

När får vi se en kvinna i teve under en herrmatch igen?

– Jag vet inte, aldrig? Eller nej, kanske när Pia Sundhage blir förbundskapten för herrlandslaget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV