Kvinnor inom mansdominerade yrken – som lackerare, slaktare och valsverksoperatörer – beviljas sjukersättning i högre utsträckning än kvinnor inom vård och omsorg. Det skriver politiken.se som läst en underlagsrapport till Pensionsåldersutredningen.
Rapporten har tittat på i vilka yrken kvinnor och män har svårt att arbeta högre upp i åldrarna, och därför helt eller delvis tvingas leva på sjukersättning. Rapporten tittar specifikt på utträdet från arbetsmarknaden och vilka som i åldern 50–64 år nybeviljades sjukersättning 2006–2007. Sett till arbetsmarknaden som helhet omfattas 1,5 procent av kvinnorna och 1 procent av männen.
Det visar sig att den största andelen kvinnor som beviljas det som förr kallades förtidspension inte återfinns inom de stora, kvinnodominerade vård- och omsorgsyrkena trots att det är där en absolut majoritet kvinnor i den studerade åldern arbetar. Och det är inte heller dessa kvinnor som har längst sjukpenningperioder.
Istället är det inom mansdominerade yrken som lackerare, slaktare och styckare, slipare och valsverksoperatörer en högre andel kvinnor stämplas ut.
Mönstret kan enligt utredarens uppfattning eventuellt förklaras med orättfärdiga bedömningar av kvinnornas sjukdomstillstånd. Uppfattningen grundar sig på att Inspektionen för socialförsäkringen tidigare pekat på att kvinnor i lägre utsträckning än män får arbetssjukdomar godkända som arbetsskada, och att personer som har typiska ”mansyrken” har större sannolikhet att få sin skada bedömd som arbetssjukdom.