Startsida - Nyheter

Maya-kvinnors tur att leda

Nästa månad kommer spirituella ledare i Guatemala att hålla ett tre dagar långt möte inför Baktun – den förestående övergången från en era till en annan enligt Maya-kalendern. Diskussionerna vid mötet kommer att fokusera på våldet mot kvinnor.

Om detta skriver den latinamerikanska, feministiska nyhetsbyrån Semlac.

– Från och med den 21 december kommer vi att söka nya paradigm för förnyelse. Och kvinnor kommer att ha en nyckelroll i den processen, säger urfolksledaren Cirilo Pérez.

De byäldste har tagit fram en rapport som förutspår att mänskligheten kommer att stå bättre rustade att lösa alla former av konflikter under de kommande 20 åren. Centralregeringens representant Clarisa Castellanos underströk behovet att ta chansen att bekämpa våldet mot kvinnor. Hon hoppas att mötet ska utforma nya sätt att stödja våldsutsatta kvinnor och leda till att kvinnor synliggörs i samhället. Antropologen Irma A Nimatuj påminner om att Maya-kvinnor har haft ledande roller tidigare och att Maya-folkets världsbild främjar respekt för kvinnor.

Kvinnorättsaktivister kommer att delta vid Baktun-mötet. Enligt Trinidad Gutiérrez, människorättskommissionär, har Mayakulturen påverkats negativt av den moderna utvecklingen. Maya utgör 60 procent av Guatemalas befolkning och Maya-kvinnorna är särskilt utsatta för fattigdom och våld inom familjen. De som väljer att bryta mönstret bestraffas ofta offentligt.

Cirilo Pérez slår nu fast att:

– Tiden är inne för kvinnor att ta kontroll och styra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV