Startsida - Nyheter

EU:s kvoteringsförslag klart

Högst 60 procent män i större privata bolags börsstyrelser om senast åtta år. Det är innebörden av det kvoteringsförslag som EU-kommissionär Viviane Reding ska lägga fram i oktober, rapporterar Die Welt och Financial Times i dag.

Den frivilliga vägen att förbättra könsbalansen har inte fungerat, var Redings slutsats när hon bestämde sig för att ta fram ett tvingande förslag för samtliga medlemsstater. Enligt Die Welt blir det upp till varje land att bestämma påföljd för de som inte lever upp till kraven, men vad Reding förordar i förslaget är böter, uteslutande från upphandlingar eller förlorad rätt till statliga subventioner.

Förslaget omfattar börstnoterade företag med fler än 250 anställda och en omsättning på över 50 miljoner euro (motsvarande drygt 400 miljoner kronor). Kvinnor föreslås ges företräde till styrelserna vid likvärdiga kvalifikationer. Dessutom finns en klausul som möjliggör undantag från regeln.

Nyamko Sabuni, Sveriges jämställdhetsminister, har enligt Europaportalen förklarat sig vara emot idén och tror inte heller att den kommer att antas av EU.

– Min bild är att det inte finns stöd för detta i ministerrådet. Även de som förespråkar kvotering på nationell nivå tycker inte att detta är en fråga för europeisk nivå, har hon tidigare sagt i en intervju med tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV