Startsida - Nyheter

Från en dröm till en annan

Pia Sundhage berättade om sin ledarfilosofi, Sveriges styrkor och glädjen att få leda det svenska damlandslaget.

Personen som lyckats med något som ingen annan svensk fotbollstränare någonsin gjort är redo. Och hon har varit med länge.

1975 debuterade Sundhage i landslaget. 146 landskamper som spelare och 71 landslagsmål senare tog tränarkarriären fart på allvar. Och nu, 16 år efter att hon gjort sin sista landskamp som spelare, är hon redo att göra comeback i landslaget. Som tränare.

Ett besked som hyllats av såväl svenska folket som journalister runt om i Sverige.

Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Mickael Santoft berättade för den samlade presskåren om intresset som Sundhage skapat i Sverige.

– Jag var med när vi rekryterade Erik Hamrén, trodde jag visste en hel del om hur ni reagerar när det är något på gång. Mer i lördags var intresset mycket större än när vi rekryterade Hamrén, det var ett otroligt intresse. Då förstod vi ”det här är stort”, säger han låter ännu en gång meddela hur glada de är att Sundhage nu är på plats.


Långvarig dröm

Även om det dröjer ett tag innan Sundhage på riktigt sätter klorna i det svenska landslaget känner hon sig glad. Hon har två landskamper kvar med USA innan hon, i oktober, smygstartar med det svenska landslaget.

Den första tiden kommer att gå åt till att prata med Thomas Dennerby, Ann-Helen Grahm, Calle Barrling och tränare i damallsvenskan. För Sundhage medger att hon varit borta från Sverige länge och kommer behöva många röster som hjälper henne att komma igång.

– Dennerby och Grahm blir viktiga för att vi ska lyckas, så jag kommer först att prata med dem. Vad har de sett, vad är bra? Vad ska vi utveckla? säger Sundhage och bekräftar att detta – att träna det svenska landslaget – länge varit hennes dröm. Men hon hymlar inte heller med att även jobbet i USA varit en dröm och att hon trivts bra med det amerikanska laget.

– Jag har nyss kommit hem och det har varit omtumlande, minst sagt. Jag har lämnat en dröm och gått in i en annan. När jag berättade för amerikanskorna att jag inte ska fortsätta nästa cykel så blev det dödstyst, sedan ställde de sig upp och applåderade, säger Pia Sundhage.


I Sverige händer allt

EM i Sverige 2013. Vi har vetat om det länge. Den 10 juli kickar mästerskapet igång och den 28 juli spelas finalen i Solna. Inte på Råsunda, där vi befinner oss denna soliga eftermiddag, utan på den nya nationalarenan Friends Arena. Och Sverige kommer att gå in i det mästerskapet som hemmalag och med en europamästare som förbundskapten.

– Den stora anledningen till att jag är här är att vi har ett EM nästa år. Det händer inte så mycket i USA, men i Sverige händer allt, säger Sundhage entusiastiskt och ler brett.

Hon är även glad över intresset i Sverige, trots om hon bara sett en liten del av det:

– Det faktum att ni är här, det ger mig en chans att säga goa saker om damfotboll. Jag är uppvuxen när man som tjej inte fick spela fotboll, och här står ni nu allihop och tar massa kort och är intresserade. Det är helt fantastiskt.

När Sundhage sedan ska prata om EM och det svenska damlandslaget säger hon följande:

– Det här laget är bra, men konkurrensen är mördande. För fyra år sen pratade man inte så mycket om Kanada och Frankrike, men vi såg vad som hände i OS. EM är en fantastisk tävling där till exempel Tyskland kommer vara revansch-sugna. I EM kommer det att spelas en väldigt bra fotboll. Sedan ler den 52-åriga legenden från Ulricehamn och säger:

– Och jag får stå där och tala om ifall de ska spela framåt eller bakåt – det är helt fantastiskt.


Att spela på bästa fot

Den stora frågan just nu är den knappa tid Sundhage har på sig att sätta sin prägel på landslaget innan EM går av stapeln. Kommer hon hinna förändra och kommer nya spelare att få chansen?

– Jag tror att jag hinner testa folk, det gjorde jag 2008. Då hittade jag både en och två nya spelare. Det lär finnas tid. Vi har en allsvenska och kloka tränare, och potential i vissa spelare. Men det är kort tid. Det kan inte bli för mycket nytt. Om förändringen blir för stor kommer man tappa fotfästet, är den för liten blir det ingen nytändning.

Under pressträffen försöker flera journalister fråga Sundhage om vad Sverige måste bli bättre på, vad är det som inte funkar?

Men trots att det är 16 år sedan hon spelade en fotbollsmatch fintar hon enkelt bort journalisterna, trots protester vänder hon på frågan och säger:

– Om vi skulle prata om vad Sverige gör bra istället...

För det är så hon jobbar. Pia Sundhages ledarfilosofi är att fokusera på det som fungerar, inte tvärtom. Människor har en förmåga att fokusera på negativa kommentarer långt mer än de positiva.

Därför väljer hon att lyfta fram det positiva. Och gång på gång upprepar hon att "man ska spela på bästa fot". Lyfta fram det positiva och utveckla det.

Sist men inte minst. Sundhage har gång på gång – både innan och efter beskedet om att hon tar över det svenska damlandslaget – upprepat att det vore en dröm att träna Sverige. Och när frågan till slut kom var det ett enkelt beslut.

– När Dennerby klev av började jag tänka ”oj” och så började tankarna snurra. När jag fick den konkreta frågan tänkte ja ”ja,ja nu kör vi!”, säger Sundhage och firar av ännu ett brett leende.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV