Startsida - Nyheter

Nästa år får hushållsarbetare rätt att organisera sig

Två länder har nu ratificerat den nya ILO-konvention som ska ge hushållsarbetare ställning som arbetstagare, vilket innebär att den kan träda i kraft nästa år. Först ut var Uruguay och nu har även Filippinerna skrivit under konventionen som arbetats fram inom FN:s arbetsorganisation ILO.

Konventionen innehåller krav på rimliga arbetstider, veckovila på minst 24 sammanhängande timmar samt en gräns för hur mycket av lönen som kan utgå i form av kost, logi och dylikt. Den innehåller också rätt att bilda fackförening, rätt till kollektivavtal och krav på reglerade anställningsvillkor.

ILO uppskattar att det finns minst 53 miljoner hushållsarbetare i världen. Uppskattningen bygger på enkätundersökningar från 117 länder.

– Dagens ratificering av Filippinerna sänder en kraftfull signal till de miljontals hushållsarbetare som kommer att vara skyddade när konventionen träder i kraft. Jag hoppas också att vi snart kommer att se fler och fler länder åta sig att skydda hushållsarbetares rättigheter, sade Juan Somavia, ILO:s generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Omkring 83 procent av världens hushållsanställda är kvinnor eller flickor och många av dem är migrantarbetare. Arbetsvillkoren är ofta usla. Först i och med att konventionen om hushållsanställdas rättigheter antogs förra året, 2011, tillerkändes de en ställning som arbetstagare, med samma grundläggande rättigheter i arbetslivet som andra anställda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV