Startsida - Nyheter

Feministisk Europa-upptakt

Enligt Feministiskt initiativ, Fi, har en demokratiorganisation i Tyskland tagit strid mot tyska staten och fått ner småpartispärren till EU-parlamentet från 5 till 1 procent. Huvudtemat för årets konferens blev de demokratiska hinder som ställs i vägen för feministiska partier, kvinnor och mindre partier att delta i politiken i flera länder i Europa. Mötet var enigt om att valsystemen måste bli mer jämlika och förenklas i samtliga EU-länder. 

Liknande problem finns i Polen och Spanien. Partia Kobiet och Iniciativa Feminista kommer nu att se över möjligheterna att kräva förändringar även i sina länder. Förutom Feministische Partei Die Frauen från Tyskland fanns också representanter på plats från Österrike och Storbritannien, där organisering inspirerad av de andra feministiska partiinitiativen pågår.


Sverige nästa

Kommunikationen mellan partierna och möjligheterna till gemensam valkampanj inför EU-valet diskuterades också och samarbetet över nationsgränserna kommer att intensifieras, rapporterar Fi. Nästa konferens hålls i Sverige den 10-11 augusti 2013. Dessutom planeras gemensamma aktioner under valrörelsen 2014. Och de 14 politiska områdena som de europeiska feministpartierna enades om att driva förra året kvarstår.

Det gäller bland annat rätten till abort och rätten till frihet från våld och militarism, konstaterar Sissela Nordling Blanco, talesperson för Fi.

– Tidigare har kristna och konservativa gått ihop över Europa för att hota kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Nu organiserar vi feminister över gränser som motpol för att kräva kvinnors mänskliga rättigheter. Under det inplanerade mötet i Sverige nästa år kommer vi diskutera hur vi kan konkretisera vårt samarbete. Även om alla partier måste ha sina egna valplattformar så kan vi göra gemensamma utspel och stötta varandra. Det är ett sätt för oss att visa att Feministiskt initiativ är större än Sverige, den feministiska rörelsen för abort sträcker sig över hela världen och vi vill vara med att samla den rörelsen.


Fördel med parallella val

När det gäller den valsystemen menar Sissela Nordling Blanco att den svenska blockpolitiken är ett större problem för Fi än fyraprocentspärren.

– När valet blir mellan två ganska lika alternativ istället för en rad olika försvagas demokratin eftersom nya röster trängs undan, menar hon. 

Som nytt parti i Sverige måste Fi dessutom själva dela ut valsedlar till tusentals vallokaler. Nu jobbar Fi för att få nya medlemmar och bygga en stark organisation som kan ställa upp i fler kommuner än någonsin tidigare och som orkar den långa valrörelsen. Sissela Nordling Blanco ser fördelar med att EU-valet infaller samma år.

– När vi kommer in i EU-parlamentet så kommer det resultatet ligga i minnet tre månader senare i kommun-, landsting- och riksdagsvalet och inspirera fler att våga rösta på oss.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV