Startsida - Nyheter

V vill höja grundnivån i föräldraförsäkringen

Vänsterpartiet föreslår att grundnivån i föräldraförsäkringen höjs från 180 till 250 kronor om dagen.

– Det skulle ge en stor andel föräldrar och barn en bättre ekonomisk situation och därmed också en bättre start i livet tillsammans. Det är inte rimligt att nyblivna föräldrar ska tvingas leva under försörjningstödsnivån, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, i ett pressmeddelande.

Föräldrar som inte har arbetat sex månader före förlossningen och därför saknar sjukpenninggrundande inkomst, SGI, får i dag 5 400 kronor per månad före skatt i föräldrapenning (cirka 4 200 kronor efter skatt). En höjning till 250 kronor per dag skulle ge 7 500 kronor per månad före skatt (cirka 5 800 kronor efter skatt). Det kan jämföras med riksnormen för försörjningsstöd, som är 5 670 kronor per månad för en ensamstående förälder med ett barn under 1 år.

De flesta av dem som får föräldrapenning på grundnivå och därmed berörs av förslaget är – enligt Vänsterpartiet – unga, arbetslösa, studerande och personer som nyligen invandrat och inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV