Startsida - Nyheter

Snart startar Riksserien

Den 19 september släpps pucken i den första matchen i Riksserien 2012/13. Fram till februari ska 28 omgångar spelats. Sedan följer slutspel innan det är dags att kora svenska mästare.

Tidigare säsonger har det funnits en eller två mycket klara favoriter till att bli svenska mästare. Men inte så den här gången. Det är många lag som vill vara med och slåss om guldet.

– Modo har ett ungt talangfullt lag. Men Linköping får tillbaka Kim Martin i mål. Brynäs och AIK blir också farliga, säger Erika Holst, spelare i Segeltorp och anställd på Svenska Ishockeyförbundet för att lyfta damhockeyn, till SVT.

Just Kim Martin återkomst till svensk hockey har väckt stor uppmärksamhet. Målvakten fik sitt stora genombrott 2006 när Sverige slog ut Kanada i OS-semifinal. Hon har tidigare vaktat buren för AIK, men valde alltså Linköping den här gången.

– Det verkar vara en bra och seriös klubb som satsar på att bli bättre och bättre, har hon sagt i intervjuer.


Tydlig trend

Andra namnkunniga nyförvärv är Segeltorps Frida Nevalianen som precis som Kim Martin spelade i Ryssland förra säsongen. Man kan också nämna att Leksand lyckats få Cissi Östberg att snöra på sig skridskorna igen efter ett års uppehåll.

De övergångar som mest varit i fokus är dock AIK:s värvningar av inte bara tränaren Ylva Lindberg utan också hela fem spelare från Segeltorp. Bland de fem namnen sticker framtidslöftet Linnea Hedin och världsspelaren Line Bialik Öien ut.

En tydlig trend inför kommande säsong är att svensk damhockey numera lockar till sig allt fler utländska spelare. Leksand har till exempel värvat en lettisk landslagsspelare och Linköping en spelare från Österrike. Det finns också ett gäng kanadensiskor och norskor i serien.


Tufft att bedriva damhockey

I och med att HV71 slog ut Ormsta i vårens kval är det nu bara två av åtta lag som kommer från en klubb där det dessutom finns ett stort och framgångsrikt herrlag.

Även den här trenden ser ut att vara något som blir allt tydligare. Det är tufft att bedriva damhockey på elitnivå i Sverige och har man en stark organisation i ryggen blir förutsättningarna enklare.

HV71 kommer dock att få det tufft. Första säsongen i Riksserien brukar innebära en omställning för de lag som kommer nedifrån.

Så hur slutar då Riksserien? Här kommer Feministiskt Perspektivs tips:

1. AIK Har gjort några riktigt tunga nyförvärv. Kryddat med ett gäng egna talanger blir de livsfarliga i vinter.
2. Modo Vann SM-guld i våras. Har inte förlorat så många spelare och får de lika bra fart på sin lagmaskin som de hade förra säsongen kommer de inte att förlora många matcher.
3. Brynäs Har varit i SM-final två år i rad och förlorat båda. Revanschlustan brinner därför stark, även om laget förlorat några tunga spelare i sitt försvar.
4. Linköping Har gjort en jättevärvning i och med Kim Martin. Satsar för att nå toppen, men frågan är om det räcker den här säsongen?
5. Munksund-Skuthamn Var årets överraskning förra säsongen. Har fått in tunga Emma Eliasson från Brynäs. Har nu hunnit spela två säsonger i Riksserien och har fått ordentlig rutin.
6. Leksand Har tappat några tunga namn, bland annat Lina Wester till Brynäs. Men har ett ungt och hungrigt lag och har fått tillbaka toppspelare Cissi Östberg.
7. Segeltorp Här snackar vi brandskattning. Spelarflykten har varit massiv och frågan är hur det egentligen ör ställt med det forna storlaget.
8. HV71 Kommer inte att räcka till den här säsongen. Det är svårt att se att något lag skulle hamna efter dem i serien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV